niedziela, 7 kwietnia 2013

Serek Tutti



Serek Tutti

                Dziś mamy dla Was produkt  idealnie nadający się jako lekki element drugiego śniadania lub podwieczorku. Serek homogenizowany, kto z nas nie jadł go w dzieciństwie? Jesteśmy przekonani, że serek Tutti przypadnie do gustu wszystkim, zarówno tym dużym jak i małym smakoszom. ;-)

Odrobina perwersji!
Serek Tutti to homogenizowany serek o smaku waniliowym, stracciatella, brzoskwiniowym lub truskawkowym. Nas najbardziej zaintrygował waniliowy. Jest bardzo delikatny, aksamitny. Ma intensywny smak, a to za sprawą dodatku pokruszonej laski wanilii! Tak! Dobrze widzicie! Ten niedrogi produkt z Biedronki zawiera prawdziwą wanilię, a nie chemicznie uzyskaną, aromatyczną podróbkę. Z tego powodu serek nie stanowi idealnej, różnokolorowej masy, bo z łatwością można w nim dostrzec maleńkie, czarne kropeczki wanilii.

Czym ogólnie jest serek homogenizowany? Homogenizacja to proces łączenia ze sobą  składników, które w warunkach naturalnych nie mieszają się ze sobą. Polega ona na rozdrabnianiu cząsteczek tłuszczu i tworzeniu jednolitej masy tak, aby nie wypływały na powierzchnię produktu. Część dietetyków twierdzi, że tego typu tłuszcz dużo łatwiej przedostaje się przez proces trawienny i powoduje powstawanie cholesterolu, ale zdania na ten temat są podzielone.

Jako drobną wadę produktu można wskazać dosyć dużą zawartość cukru.

Patriotyzm przede wszystkim!

Składniki:
·         - Mleko
·         - Śmietanka
·         - Odtłuszczone mleko w proszku
·         - Cukier
·         - Kukurydziana skrobia modyfikowana
·         - Syrop glukozowo – fruktozowy z pszenicy i kukurydzy
·         - Aromat
·         - Pokruszona laska wanilii 0,02%
·         - Barwnik beta karoten

Cena:

1,39 zł / opakowanie
Co daje:
7,94 zł / kg

Wartość odżywcza
W całym kubeczku
Białko
9,3 g
Węglowodany
23,1 g
Tłuszcz
8,8 g
Wartość energetyczna
210 kcal

Ostatecznie!
7/10!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz