niedziela, 14 kwietnia 2013

Masa makowa z bakaliami Helio



Masa makowa z bakaliami Helio


                Większość z nas zna tę sytuację, gdy przychodzi wena by upiec makowiec, ale wizja parzenia, mielenia maku i tego, że po takiej operacji znajduje się on po prostu wszędzie, jest zniechęcająca. Czy jest na to rada?

Oczywiście! Helio przygotowało dla nas gotową masę makową z bakaliami, którą wystarczy otworzyć i dodać do ciasta. Zwiera on tylko rodzynki i skórkę pomarańczową, więc jeśli przygotowujemy makowiec z prawdziwego zdarzenia, orzechy i migdały dorzucamy według własnej inwencji. Mak jest gęsty, bardzo słodki, dobrej jakości, więc nie musimy się obawiać, że między zębami będzie nam strzelać cała tona piasku. Dodatkowo jest odpowiednio wilgotny, więc nasz wypiek nie rozsypie się po nałożeniu na talerz.


Wielki napis na opakowaniu głosi, że mak przygotowywany jest według tradycyjnej receptury. Kłócilibyśmy się, bo skrobia modyfikowana oraz sztuczny miód to składniki raczej obce naszym babciom.
Masa nie zawiera konserwantów i emulgatorów.
W składzie jest natomiast bardzo dużo cukru, więc ogromną zaletą przygotowywania masy makowej samemu jest możliwość użycia mniejszej ilości cukru.

Składniki:
   ·         Woda
   ·         Mak niebieski
   ·         Cukier
   ·         Bakalie 10% - rodzynki, skórka pomarańczowa
   ·         Skrobia modyfikowana
   ·         Miód sztuczny 
   ·         Serwatka z mleka
   ·         Regulator kwasowości – kwas cytrynowy
   ·         Aromaty

Cena:
4,99 zł / 900 g
Cena jest zdecydowanie korzystna, ponieważ na 1 kg maku niebieskiego trzeba zapłacić ok. 17 zł.

Wartość odżywcza
W 100 g
W całej puszce
Białko
4,3 g
38,7 g
Węglowodany
28 g
252 g
Tłuszcz
8,9 g
80,1 g
Wartość energetyczna
219 kcal
1971 kcal

Ostatecznie
7/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz