niedziela, 29 marca 2015

Kabanosy piri piri Henryk Kania

KABANOSY PIRI PIRI HENRYK KANIA


                Kabanosy, czyli cienkie, długie kiełbaski z suszonego mięsa wieprzowego, mają wielu fanów, do których zaliczamy się również my! Kabanosy Henryka Kani są bardzo cieniutkie, dobrze wysuszone i PIEKIELNIE ostre. Są przepyszne ale „palą” niemiłosiernie. W końcu nazwa zobowiązuje, piri piri to odmiana papryki o ostrym smaku. Kabanoski idealnie pasują jako przekąska, ze względu na swój niewielki rozmiar niekoniecznie nadają się na pierwszoplanowy punkt menu. 

Skład kabanosów na szczęście nie jest zbyt, a jak wiadomo, im krótszy tym zdrowszy. Te nie zawierają konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku czy też stabilizatorów. Niestety w składzie znalazła się glukoza, czyli cukier. Na szczęście w niewielkiej ilości – na 100 g jedynie 2,5 g węglowodanów. Producenci najczęściej tłumaczą występowanie cukru, tym, że poprawia on trwałość, kruchość i barwę mięsa. Jednak prawdopodobnie stosowany jest jako swoisty uzależniacz. O co chodzi? Cukier pobudza w naszym mózgu ośrodek nagrody, czyli stanowi przyjemny bodziec dla naszego organizmu, który domaga się więcej i więcej, wywołując błędne koło. W skrajnych przypadkach, czyli słodyczy z dużą ilością cukru, może wręcz doprowadzać do uzależnienia. 

        Składniki:
·         Mięso wieprzowe
·         Sól
·         Glukoza
·         Susze z warzyw i owoców
·         Przyprawy (papryka, laktoza)
·         Ekstrakty przypraw (papryki, drożdży)



Cena: 5,59 zł/ 120g
Co daje: 46,58 zł/kg 
 
Wartość odżywcza
W 100 g
W porcji 20 g
Białko
25 g
5 g
Węglowodany
2,5 g
0,5 g
Tłuszcz
43 g
8,6 g
Wartość energetyczna
497 kcal
99 kcal

Ostatecznie!
8/10

3 komentarze:

  1. przednie kiełbasy, 9/10 jadałbym

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej kochani !
    Od długiego czasu cisza. Kiedy będą nowe recenzje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisanie pracy magisterskiej niestety pochlania bez reszty, ale juz wkrotce wracamy do recenzowania:) dzieki za motywacje!

      Usuń