niedziela, 17 kwietnia 2016

Sos meksykański Aspiro





Wszyscy znamy te dni, gdy w głowie mamy totalną pustkę, czasu jak na lekarstwo, a trzeba ugotować jakiś, w dodatku zjadliwy, obiad.

W taki sytuacjach na ratunek przybywają gotowe dania, które można szybko przygotować.

Gdy kupimy w Biedronce sos meksykański  wystarczy przesmażyć mięso, wlać do niego zawartość słoika, ugotować ryż, a jeśli i na to nie mamy czasu, użyć placka torlilli. Obiad gotowy!

W dodatku całkiem smaczny obiad. Musimy przyznać, że sos meksykański jest naprawdę dobry w smaku. Zawiera całkiem sporo warzyw i jest dosyć pikantny. Nie ma dziwnego chemicznego posmaku, który towarzyszy nam do końca dnia, a zjedzenie go nie kończy się uczuciem kamienia w żołądku przez kilka kolejnych godzin. 

Oczywiście, w składzie znajdziemy niestety syrop glukozowo-fruktozowy czy skrobię modyfikowaną, więc zdrowszy posiłek przygotujemy samodzielnie od podstaw, a takich słoikowych ułatwień nie powinniśmy wykorzystywać często. Wychodzimy jednak równocześnie z założenia, że przecież wszystko jest dla ludzi. Jeśli zaserwujemy sobie taki obiad od czasu do czasu, gdy nie możemy sobie pozwolić na pichcenie w kuchni, lub gdy jesteśmy na wyjeździe i do dyspozycji mamy jedynie mały palnik na kuchence turystycznej, nasze zdrowie jest bezpieczne.


Składniki:
·         Warzywa (pomidory 22%, cebula 8%, fasola czerwona 6%, papryka czerwona i zelona 6%, kukurydza 3%)
·         Woda
·         Syrop glukozowo-fruktozowy
·         Koncentrat pomidorowy 10%
·         Przecier jabłkowy
·         Skrobia modyfikowana kukurydziana
·         Ocet spirytusowy
·         Cukier
·         Sól
·         Olej rzepakowy
·         Błonnik
·         Papryka chilli
·         Zioła, przyprawy





Wartość odżywcza
W 100g
Tłuszcz
0,9 g
Białko
2,3 g
Węglowodany
16 g
Sól
1,9 g
Wartość energetyczna
358 kcal


Ostatecznie  
6/10


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz