wtorek, 15 stycznia 2013

Pasztet Herbowski

Pasztet Herbowski


          Pasztet zrobiony z dobrych składników, bez oszustw, bez konserwantów, o domowym smaku - niespełnione marzenie czy wcale nie taka odległa rzeczywistość?
Firma o enigmatycznej nazwie "Joker-Herby" której siedziba mieści się w miejscowości, o dziwo, "Herby" wypuściła jakiś czas temu na rynek produkt iście HERBOWSKI (tam to dopiero mają lokalnych patriotów!).

Pasztet Herbowski - bo o nim mowa - rzeczywiście składa się tylko z dobrych składników:

U tego kogucika nie ma kopytek!
- mięso drobiowe (z kur 18%, z indyka 12%)
- woda (rosół)
- podgardle wieprzowe
- wątroba wieprzowa 
- bułka tarta
- cebula
- przyprawy
- śladowe ilości selera

Okazuje się, że Herbowski pasztet z drobiu zawiera w sobie całkiem dużo wieprzowiny ;)
Na opakowaniu widnieje też ostrzeżenie, że w produkcie są zboża zawierające gluten.

Kompozycja smakowa wypada dobrze, czuć rosołek, kurczaka, aromat przypraw, pasztet jest dość "gęsty", w żadnym wypadku nie jest galaretowaty,  wręcz puszysty. Dobrze smaruje się nim pieczywo. Zdecydowanie na plus wypada również brak konserwantów, ulepszaczy smaku i... niska cena :) - biorąc pod uwagę jakość. Kogucik na opakowaniu zarzeka się, że pasztet jest wykonany według tradycyjnej receptury i wszystko wskazuje na to, że nie ma podstaw by mu nie wierzyć!

Cena: 2.15zł/110g
          19,55zł/1kg


Wartość odżywcza
 W 100g
Białko
10,7g
Węglowodany
5 g
Tłuszcz
20 g
Wartość energetyczna
243 kcal


Ostatecznie: 9/10

 

6 komentarzy:

  1. pyszny, ale nigdzie w sklepach go nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My kupiliśmy w Kauflandzie, polecamy tak zajrzeć :)

      Usuń
  2. Herby to bardzo sympatyczne miasteczko, jak widać i jedzenie mają "przyjemne" :)
    Całkiem możliwe, że ich produkty są ze swojskich, naturalnych wyrobów - nie jest to stricte wieś, ale bardzo wiele osób ma tam własne szklarnie, hodowle, i tak dalej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie wiadomośc ile tej wieprzowiny jesT?? BO jakoś nie widać. A procent mięsa to max 30% reszta do szajsowe domieszki szanowny autorze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie możemy się zgodzić, podgardle to mięso, tłuste, ale właśnie takie się dodaje do pasztetu (żeby nie był za suchy), no i wątróbka.

      Usuń
  4. Pasztet Herbowski to za dziecka pamiętam nieporównywalny smak.

    OdpowiedzUsuń