wtorek, 2 października 2012

Nutella - krem czekoladowy z orzechami

Nutella


                Kto nie zna Nutelli? Reklamowanej jako pełnowartościowe śniadanie, zawsze w towarzystwie pszennego pieczywa, szklanki mleka i orzechów laskowych. Uśmiechnięte dzieci przy stole i mama dumna ze „zdrowego”, porannego posiłku.

Niestety, krem do smarowania z orzechami laskowymi wyprodukowany przez Ferrero, nie należy do wartościowych śniadań. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników i za to należy się plus, jednak pierwszym wymienionym w produkcie składnikiem jest cukier, dodatkowo w informacjach o wartościach odżywczych, jak byk widnieje, że 15 g Nutelli zawiera 8,5 g cukrów!
Cukier nie dość, że nie zapewnia energii na długi czas, to jeszcze tuczy!

Producent jest jednak sprytny. Na opakowaniu umieszcza informację, że przykładowe śniadanie z Nutellą powinno zawierać: 50g chleba, jabłko lub sok oraz mleko lub jogurt.
Zdanie o wartościowości Nutelli jako śniadania trzeba uznać za chwyt marketingowy.

Oczywiście Nutella smakuje pysznie. Kusi intensywnym aromatem kakao z orzechami i ma kremową konsystencję.
Mmmm...... aż ślinka cieknie :)

Dlatego nie rezygnujmy z niej całkowicie. Możemy robić z nią kanapki na drugie śniadanie, zwłaszcza na wycieczkę pieszą, rowerową lub inną, związaną z aktywnością fizyczną, gdzie dziecku przyda się więcej energii i przede wszystkim spali nadmiar kalorii.

Składniki:
  • cukier (!)
  • olej roślinny
  • orzechy laskowe – 13%
  • kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu – 7,4% (mało)
  • mleko odtłuszczone w proszku – 6,6%
  • serwatka w proszku
  • lecytyny – emulgator (soja)
  • wanilina

Cena:
13,59 zł/ 630 g
co daje:
21,57 zł/ 1 kg

Wartość odżywcza
W 100 g
W 15 g
Białko
6 g
0,9 g
Węglowodany
w tym cukry
57,3 g
56,7 g
8,6 g
8,5 g
Tłuszcz
31,6 g
4,7 g
Błonnik
3,4 g
0,5 g
Sód
0,037 g
0,006 g
Wartość energetyczna
544 kcal
81 kcal

Ostatecznie:
Nie polecamy jako podstawy wartościowego posiłku. Nutella nadaje się wyłącznie jako urozmaicenie codziennej diety.

6/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz