Budyń śmietankowy Dr.
Oetker
½ l mleka stawiamy na
ogień w garnuszku, odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy
sproszkowany budyń, dodajemy cukru, wlewamy do zagotowanego mleka,
energicznie mieszamy, żeby nie przypalić gęstej masy, aż do
ponownego zagotowania. Mleczny deser gotowy. Jeśli znudzi nam się klasyczny,
śmietankowy smak, mamy do dyspozycji waniliowy, czekoladowy,
malinowy oraz toffi.
Budyń przygotowuje się
ekspresowo, jest pyszny o aksamitnej konsystencji, rzadko pojawiają
się grudki. Po prostu smakuje jak u babci!
Do tego jest zdrowy, bo
przecież przygotowany na mleku i nie zawiera konserwantów ani
sztucznych barwników. No i dietetyczny! Jedna porcja, czyli ok. 145
g, ma 126 kcal, pączek zawiera dwa razy tyle, a przeciętny batonik nawet
cztery razy więcej.
Składniki:
- skrobie
- skrobia ziemniaczana
- aromat
- ryboflawina – barwnik ( po prostu witamina B2)
Brak cukru w składzie
uznajemy za zaletę, producent proponuje dodać 2 łyżki, jednak
jeśli nie lubimy lub nie uznajemy takiej ilości, możemy ją sami
regulować.
Cena:
0,95 zł/ 40 g
co daje:
27,50 zł/ 1 kg
Cena korzystna.
Wartość odżywcza (po przyrządzeniu)
|
W 1 porcji – ok. 145 g
|
Białko
|
4,1 g
|
Węglowodany
|
21,5 g
|
Tłuszcz
|
2,8 g
|
Błonnik pokarmowy
|
0,7 g
|
Sód
|
0,06 g
|
Wartość energetyczna
|
126 kcal
|
POLECAMY!
Dla dużych i małych :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz