piątek, 5 października 2012

Budyń śmietankowy Dr. Oetker

Budyń śmietankowy Dr. Oetker

             ½ l mleka stawiamy na ogień w garnuszku, odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy sproszkowany budyń, dodajemy cukru, wlewamy do zagotowanego mleka, energicznie mieszamy, żeby nie przypalić gęstej masy, aż do ponownego zagotowania. Mleczny deser gotowy. Jeśli znudzi nam się klasyczny, śmietankowy smak, mamy do dyspozycji waniliowy, czekoladowy, malinowy oraz toffi.

            Budyń przygotowuje się ekspresowo, jest pyszny o aksamitnej konsystencji, rzadko pojawiają się grudki. Po prostu smakuje jak u babci!
Do tego jest zdrowy, bo przecież przygotowany na mleku i nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. No i dietetyczny! Jedna porcja, czyli ok. 145 g, ma 126 kcal, pączek zawiera dwa razy tyle, a przeciętny batonik nawet cztery razy więcej. 

Składniki:
  • skrobie
  • skrobia ziemniaczana
  • aromat
  • ryboflawina – barwnik ( po prostu witamina B2)

Brak cukru w składzie uznajemy za zaletę, producent proponuje dodać 2 łyżki, jednak jeśli nie lubimy lub nie uznajemy takiej ilości, możemy ją sami regulować.

Cena:
0,95 zł/ 40 g
co daje:
27,50 zł/ 1 kg

Cena korzystna.

Wartość odżywcza (po przyrządzeniu)
W 1 porcji – ok. 145 g
Białko
4,1 g
Węglowodany
21,5 g
Tłuszcz
2,8 g
Błonnik pokarmowy
0,7 g
Sód
0,06 g
Wartość energetyczna
126 kcal


POLECAMY!
Dla dużych i małych :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz