czwartek, 18 września 2014

Musztarda Kielecka Kremska



Musztarda Kielecka Kremska


Znając smak i skład Majonezu Kieleckiego oraz dodatkowo skuszeni reklamą musztardy tego samego producenta postanowiliśmy przetestować Musztardę Kielecką Kremską. Historia Musztardy Kieleckiej sięga czasów przedwojennych, a dokładnie 1932 r, bowiem w tym roku światło dzienne ujrzał pierwszy słoik musztardy delikatesowej. Także tradycji i doświadczenia naprawdę można pozazdrościć.
Musztarda ma niezwykle estetyczny słoiczek, do tego jest bardzo smaczna, łagodna, drobno mielona, jednak z widocznym połączeniem jasnej i średniej odmiany gorczycy oraz dosyć mocno wyczuwalną kwaskowatością octu (ocet na liście składników znajduje się przed gorczycą). To połączenie jest dosyć specyficzne i nie każdemu może odpowiadać jednak Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” oferuje nam musztardę delikatesową stołową, sarepską, rosyjską, pikantną, grillową oraz chrzanową, także z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo skład musztardy kremskiej również należy ocenić pozytywnie.  
Pamiętajmy również, że musztarda ma liczne właściwości zdrowotne, które znano już w starożytnym Rzymie. Gorczyca, główny składnik musztardy, pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny przeciwdziałając zaburzeniom trawienia czy wzdęciom, oprócz tego działa przeciwbakteryjnie, oczyszczająco, antynowotworowo oraz obniża ciśnienie krwi.  Co ważne dla wielu osób dbających o linię musztarda, w przeciwieństwie do majonezu, nie jest produktem kalorycznym. Producent niestety nie podaje tabeli kalorii, ale duża łyżka musztardy ok. 20-30 kcal.

Składniki:
·         Woda
·         Ocet spirytusowy
·         Gorczyca
·         Cukier
·         Sól
·         Przyprawy
·         Kurkumina – barwnik
·         Aromat


Cena: 2,30 zł/190g

Co daje: 12,11 zł/kg

Ostatecznie:
9/10


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz