wtorek, 26 sierpnia 2014

Sok pomarańczowy Melly



Sok pomarańczowy Melly


Sok pomarańczowy 100% z cząsteczkami miąższu mniaaaam czy może być coś lepszego? Coś bardziej orzeźwiającego, lekko szczypiącego kwaskowatością na języku, a jednocześnie w tle delikatnie słodkiego?
Gdy myślimy o soku najlepszej jakości, z automatu na myśl nasuwa nam się polska firma z tradycjami Hortex. Niestety za te soki trzeba zapłacić jak za przysłowiowe zboże, dla przykładu litr soku pomarańczowego może kosztować nawet 5zł. Niewiele osób jednak wie, że sok pomarańczowy Melly, tak jak i pomidorowy, który dostępny jest w Biedronce za cenę znacznie niższą, produkuje właśnie Hortex. Z tą małą różnicą, że nazwa widnieje małymi literkami w miejscu, na które klienci rzadko spoglądają. Dlatego wciąż powtarzamy naszą zasadę, że droższe nie znaczy lepsze i powinniśmy dokładnie czytać informacje umieszczone na opakowaniu. 


Czym jest sok zagęszczony? Mówiąc w telegraficznym skrócie - zredukowanym sokiem z owoców. Jak wiadomo wyciśnięty świeżo sok zawiera sporą ilość wody, dlatego odparowując wodę zmniejsza się jego objętości, a tym samym minimalizuje koszty magazynowania oraz transportu. Na etapie końcowym sok zagęszczony uzupełniany jest o wodę, która wcześniej została odparowana.
Oczywiście sok pomarańczowy to samo zdrowie, jest istnym wulkanem witaminy C, oprócz tego zawiera witaminę D, B9, czyli tzw. kwas foliowy oraz antyoksydanty i hesperydyny. Wszystko to razem tworzy z soku pomarańczowego prawdziwego eksperta od podnoszenia odporności organizmu, dbania o układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Pijmy więc sok pomarańczowy jak najczęściej, nawet codziennie!

Skład:
·         Sok pomarańczowy 100% z soku zagęszczonego z cząsteczkami miąższu

Cena: 3,69 zł/l

Wartość odżywcza
W 100 ml
Białko
0,8 g
Węglowodany
9,0 g
Tłuszcz
0,2 g
Błonnik
0,3 g
Sód
0,001 g
Wartość energetyczna
42 kcal

Ostatecznie!
10/10


1 komentarz:

  1. Sok zagęszczony i 10 pkt ? No odważnie. Zagęszcza się sok przez gotowanie, a jak wiadomo w wysokich temperaturach giną praktycznie wszystkie witaminy, minerały i wartości odżywcze. Co daje nam z soku po prostu wodę z dodatkiem smakowym. Niektórzy producenci dodają do soków sztuczne witaminy by wzbogacić produkt. Wtedy przyswajalność witamin spada, ale to zawsze coś. Tu jednak aby zaoszczędzić nie pokwapiono się nawet o to.

    OdpowiedzUsuń