Milka Alpejskie
Mleczko
Dziś
zabieramy Was w pełną smakowych doznań podróż w odległe Alpy, a to za sprawą
Alpejskiego Mleczka od Milki. Smakując przepysznej delikatnej pianki z
alpejskiego mleka oblanego przedelikatną czekoladą z jeszcze bardziej
alpejskiego mleka, delektując się jego lekkością i delikatnością wznosimy się
na wyżyny cukiernicze, wręcz unosimy się nad ziemią, lecz w stanie pełnego rozanielenia kątem oka
spoglądamy na skład i BĘC!!! Lądujemy twardo na ziemi, ponieważ
odczytujemy nazwę sorbinian potasu. Zabolało prawda? Nas również. Nie
wiedzieliśmy, że w Alpach krowie mleko zawiera konserwanty, ale widać takie są
skutki barwienia krów na fioletowo.
Mówiąc
całkowicie poważnie, pianka jest oczywiście bardzo lekka i delikatna, oblana
przepyszną czekoladą mleczną, ale skład totalnie nas rozczarował. Substancja
konserwująca, polirycynooleinian poliglicerolu (E476), który niestety występuje
w większości czekolad, agar czy syrop sorbitolowy to wszystko legalne dodatki
do żywności, nieszkodliwe w niewielkich dawkach, jednak pojawiające się w znaczącej ilości produktów, co powoduje, że nasz organizm przyswaja ich większe porcje.
Skład:
·
Czekolada mleczna 25%
o
Cukier
o
Miazga kakaowa
o
Tłuszcz kakaowy
o
Odtłuszczone mleko w proszku
o
Tłuszcz mleczny
o
Serwatka w proszku
o
Lecytyna sojowa - emulgator
o
E 476 – emulgator
o
Aromat
·
Cukier
·
Odtworzone odtłuszczone mleko
·
Syrop glukozowy
·
Tłuszcz mleczny
·
Tłuszcze roślinne
·
Glukoza
·
Syrop sorbitolowy – substancja utrzymująca
wilgoć
·
Odtłuszczone mleko w proszku
·
Białko jaja w proszku
·
Agar – substancja żelująca
·
Kwas cytrynowy – regulator kwasowości
·
Interfaza – stabilizator
·
Sorbinian potasu – substancja konserwująca
·
Aromat
Co daje: 31,40 zł/kg
Wartość
odżywcza
|
W
100 g
|
W
jednej piance (11g)
|
Białko
|
3,5
g
|
0,38
g
|
Węglowodany
|
54 g
|
5,94
g
|
Tłuszcz
|
22 g
|
2,42
g
|
Błonnik
|
1,5
g
|
0,16
g
|
Sód
|
0,05
g
|
0,005
|
Wartość
energetyczna
|
430
kcal
|
47,3
kcal
|
Ostatecznie!
5/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz