środa, 29 stycznia 2014

Turek Puszysty. Serek twarogowy z rzodkiewką


Turek Puszysty. Serek twarogowy z rzodkiewką




Z dzisiejszym produktem mamy nie lada problem. Po serku o smaku rzodkiewkowym spodziewaliśmy się wyraźnej ostrości jaka nieodłącznie towarzyszy świeżej rzodkiewce. Niestety nici z naszych wyobrażeń, serek w smaku jest bardzo łagodny. Niby jest smaczny, o poprawnej konsystencji, ale jakoś w ogóle nas nie zachwyca. Ani trochę. Taki powiedzmy przeciętniak.

Skład również pozostawia wiele do życzenia: syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, zagęszczacze. Ostatnia na liście jest bardzo popularna ostatnio koszenila, czyli czerwony barwnik otrzymywany z wysuszonych, a następnie zmielonych owadów, uroczo nazwanych, czerwcem kaktusowy. Nie da się ukryć, że jest to barwnik naturalny, ale czy apetyczny? Jakoś wątpimy. Dodatkowo przypisuje mu się silne działanie alergenne.

A przecież wystarczy do twarogu dodać warzywa oraz przyprawy i serek całkowicie naturalny jest gotowy :) Przykład znajdziecie tutaj. 


Składniki:
·         Ser twarogowy
·         Rzodkiewka 6%
·         Sól
·         Syrop glukozowo-fruktozowy
·         Skrobia modyfikowana
·         Aromaty
·         Substancje zagęszczające (pektyna, guma guar)
·         Sos przyprawowy
·         Koszenila

Cena: 3,39 zł / 140 g
Co daje: 24,21 zł / kg



Wartość odżywcza W 100 g
Białko 6,8 g
Węglowodany 3,5 g
Tłuszcz 22,5 g
Wartość energetyczna 244 kcal


Ostatecznie!
5/10




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz