środa, 29 stycznia 2014

Polski Jogurt pomarańcza z melisą


Polski Jogurt pomarańcza z melisą


Połączenie jogurtu z pomarańczą wydaje się kłócić ze sobą, bo przecież nie często spotykamy produkty mleczne z dodatkiem cytrusów. Ale to zestawienie jest po prostu strzałem w dziesiątkę! Idealną kompozycją smakową, dzięki dodatkowi delikatnej, łagodzącej intensywność pomarańczy - melisy. Osiągnięty w ten sposób orzeźwiający, lekki smak wznosi nas na wyżyny jogurtowości.

Na opakowaniu widnieje sugestia, że butelka zawiera dwie porcje jogurtu, ale bądźmy szczerzy kto chciałby się dzielić czymś tak przepysznym? :)

Jogurt jest bardzo rzadki, ale to wynika z jego formuły - jogurt pitny. Jednak dzięki temu możemy go zabrać ze sobą nie tylko do pracy czy szkoły, ale także na długą wyprawę samochodem czy pieszą wycieczkę.


Jednakże składem nie możemy się już zachwycać. Zawartość 0,07% ekstraktu z melisy z pewnością na nikogo nie zadziała uspokajająco. Dodatkowo pytamy, po co? Po co?! ta skrobia i barwniki? Prawdziwy jogurt nie potrzebuje takich dodatków i przy odrobinie wysiłku można osiągnąć znakomity efekt bez tych wszystkich "ulepszaczy". O ile barwnik E160a to zwykły karoten, o tyle E141 to miedziowe kompleksy chlorofili stosowane jako barwnik spożywczy albo środek medycyny niekonwencjonalnej. Chyba się zgodzicie, że to jest dziwnie szerokie spektrum zastosowania... No i te połączenie cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego też zdecydowanie nie należy do najlepszych.


Składniki:
·         Mleko
·         Cukier
·         Pomarańcza – sok z koncentratu 1,8%
·         Mleko w proszku odtłuszczone
·         Syrop glukozowo-fruktozowy
·         Skrobia
·         Ekstrakt z melisy lekarskiej 0,07%
·         Aromat
·         Barwniki: E160a, E141
·         Żywe kultury bakterii jogurtowych


Cena: 1,89 zł/ 400 g
Co daje: 4,72 zł/ kg


Wartość odżywcza W 100 g W jednej porcji – 200 g
Białko 2,8 g 5,6 g
Węglowodany 13,0 g 26,0 g
Tłuszcz 0,8 g 1,6 g
Sól 0,1 g 0,2 g
Wartość energetyczna 70 kcal 140 kcal

Ostatecznie!
5/10



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz