SOS
MEKSYKAŃSKI ŁOWICZ
Szybki
i sprawdzony sposób na obiad. Kupujemy sos, gotujemy ryż lub przygotowujemy
placki tortilli, smażymy na patelni mięso, dodajemy zawartość słoika, nawet nie
musimy doprowadzać do wrzenia, bowiem już po 3 minutach obiad gotowy.
Sosy Łowicz występują w różnych
smakach m.in. słodko – kwaśnym, chińskim, pieczarkowych czy egzotycznym -
afrykańskim z dodatkiem owoców. Dziś jednak zajmiemy się wersją meksykańską!
Sos jest pomidorowo – paprykowy,
dosyć pikantny, z pewnością zawiera chili, pozostałych przypraw nie poznamy,
ponieważ są pikantną tajemnicą Łowicza. Jedno jest pewne tak egzotyczną mieszankę
niezwykle trudno byłoby osiągnąć, w warunkach domowych przy użyciu typowo
polskich przypraw.
Kosztujemy naszego meksykańskiego dania
i przenosimy się do słonecznego, gorrrącego Meksyku, słyszymy już dźwięczne marakasy….
Ale chwila moment coś nam tu nie pasuje! Jak na kuchnię meksykańską skład sosu
jest zdecydowanie zbyt ubogi, ponieważ brakuje w nim klasycznej fasoli oraz
kukurydzy! Dlatego sos należy uznać za namiastkę bogactwa smaków i aromatów
jakie serwuje prawdziwa kuchnia meksykańska.
A skład? Jak na półprodukt nie jest
zły, chociaż zachwytu nie wzbudza. Minus - cukier w dwóch postaciach Śladowa ilość
glutaminianu monosodowego też jest dosyć dyskusyjna, bo poczucie „śladu” może się znacząco
różnić dla poszczególnych osób.Wszak ślad zostawia i mrówka, i yeti ;)
Składniki:
·
Woda
·
Koncentrat pomidorowy 10%
·
Cukier
·
Syrop glukozowo – fruktozowy
·
Przecier jabłkowy
·
Guma guar – substancja zagęszczająca
·
Skrobia kukurydziana
·
Sól
·
Ocet
·
Przyprawy i zioła
·
Aromaty
·
Glukoza
·
Hydrolizat białka pszennego
·
Warzywa suszone
·
Olej roślinny
·
Śladowe ilości glutaminianu monosodowego, soi,
selera, laktozy
Cena:
5,49
zł / słoik
Wartość
odżywcza
|
W 100 g (bez
mięsa oraz ryżu)
|
Białko
|
1,9 g
|
Węglowodany
|
11 g
|
Tłuszcz
|
1,5 g
|
Wartość
energetyczna
|
66 kcal
|
Ostatecznie!
6/10
to prawda ze glutaminian monosodowy jest rakotwórczy ?
OdpowiedzUsuńNależy pamiętać, że wszystkie substancje, które są dopuszczone do stosowania w żywności uważa się za bezpieczne. W dotychczasowych badaniach naukowych nie udowodniono, że glutaminiany powodują tworzenie się komórek rakowych, jednak wykazano (w badaniach na szczurach), że w sytuacji gdy do istniejących już komórek nowotworowych doprowadzany jest glutaminian, przyczynia się on do zwiększenia ich aktywności i rozwoju. Oczywiście szczury traktowano regularnie bardzo wysoką dawką tych substancji, które w żywności są w niewielkim ilościach. Jednak prawdopodobnie nikt na świecie nie ma pewności jaki wpływ realnie glutaminiany mają na zdrowie człowieka.
OdpowiedzUsuńaha
OdpowiedzUsuń"Ale chwila moment coś nam tu nie pasuje! Jak na kuchnię meksykańską skład sosu jest zdecydowanie zbyt ubogi, ponieważ brakuje w nim klasycznej fasoli oraz kukurydzy! Dlatego sos należy uznać za namiastkę bogactwa smaków i aromatów jakie serwuje prawdziwa kuchnia meksykańska."
OdpowiedzUsuńMoże dlatego właśnie z tyłu jest napisane, żeby dodać fasolę z puszki, kukurydzę, i mięso :D