niedziela, 15 września 2013

Turek Kremowy serek o smaku łososiowym



Turek Kremowy serek o smaku łososiowym




Serek kanapkowy tylko i wyłącznie o smaku łososiowym, więc łososia można ze świecą szukać i się nie znajdzie ani odrobiny. Obecnie wystarczy do sera dodać barwnik, trochę aromatów, wzmacniaczy smaku i można stworzyć smak jaki tylko dusza zapragnie. Mimo to serek Turek w smaku jest bardzo łososiowy i trzeba przyznać, że jednocześnie bardzo dobry. Myślę, że większość konsumentów kosztując go bez przeczytania składu, powiedziałaby, że zawiera on co najmniej 20 % łososia.

Sam smak nie uratuje go jednak przed krytyką.
Po pierwsze zawiera wzmacniacze smaku E621 (glutaminian sodu) i E631 (izonynian disodowy). Mmmm na sam dźwięk tych nazw ślinka leci….
Po drugie nazwa Kremowy sugeruje, że powinien mieć przyjemnie kremową konsystencję, jednakże po wyjęciu go z lodówki już po chwili serek staje się bardzo wodnity i pewien trud stanowi równomierne rozprowadzenie go na kromce chleba. 

Jako plus z pewnością należy zaliczyć brak konserwantów. Jednak przy zastosowaniu wzmacniaczy smaku troszkę to blednie.

Skład:
- ser twarogowy
- śmietanka
- aromat
- E621 – wzmacniacz  smaku
- E631 – wzmacniacz smaku  
- barwnik naturalny – betanina
- sól
- guma ksantanowa – substancja zagęszczająca
- karagen – substancja zagęszczająca


Cena: 2,39 zł / opakowania
Co daje: 19,12 zł /kg

Wartości odżywcze
W 100 g
Białko
7,3 g
Węglowodany
3,5 g
Tłuszcz
18 g
Sól
1,3 g
Wartość energetyczna
205 kcal


Ostatecznie!
5/10

2 komentarze:

  1. nie wiem gdzie napisać to napiszę pod ostatnią notką, czekałam na taki blog i będę tu zaglądać. Mam nadzieję że recenzji będzie przybywać, powodzenia !

    OdpowiedzUsuń