czwartek, 19 września 2013

Majonez Kielecki



Majonez Kielecki




                Majonez jako produkt zawierający zawrotne 71,2 % tłuszczu znajduje się na czarnej liście wszystkich osób będących na diecie. Jednak jak można sobie wyobrazić jajka na twardo czy klasyczną sałatkę ziemniaczaną bez majonezu?

Jeśli więc już sięgamy po ten zakazany owoc, to zrywajmy go z najwyższej półki. A w czołówce majonezów plasuje się ON, jedyny i niepowtarzalny w smaku, Majonez Kielecki.  Majonez Kielecki w porównaniu ze swoimi konkurentami ma zdecydowanie wyraźniejszy, a przy tym ostrzejszy smak. Przyprawy, a nawet żółtka są w nim dobitnie wyczuwalne przy każdym, nawet najmniejszym kęsie.

Aksamitna konsystencja jest luźniejsza niż w odpowiedniku Winiary, jednak mimo to wystarczająca na tyle, że majonez nie ucieka z łyżeczki ani nie rozpływa się po kanapce.

Niestety blask Majonezu Kieleckiego przyćmiewa rafinowany olej roślinny użyty w składzie! Mianowicie olej rafinowany powstaje w wyniku działania silnych środków chemicznych takich jak heksan. Tego typu substancje powodują, że olej jest całkowicie pozbawiony witaminy E, żelaza wapnia, magnezu czy miedzi. Dodatkowo przetwarzanie w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej 200°C wywołuje przekształcenie się nienasyconych kwasów tłuszczowych w kwasy tłuszczowe trans, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm, między innymi przyczyniają się do wzrostu stężenia „złego” cholesterolu we krwi.

Skład:
- olej roślinny rafinowany
- musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła)
- woda
- żółtka jaj kurzych 7%

Cena: 4,50 zł/ 310 ml
Co daje: 14,51 zł/ 1l


Wartość odżywcza
W 100 ml
Białko
1,7 g
Węglowodany
2,3 g
Tłuszcz
66,1 g
Wartość energetyczna
630 kcal

Wybierając między zdrowiem, a smakiem, bo przecież wszystko jest dla ludzi.

Oceniamy!
8/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz