Majonez
Kielecki
Majonez jako produkt zawierający
zawrotne 71,2 % tłuszczu znajduje się na czarnej liście wszystkich osób
będących na diecie. Jednak jak można sobie wyobrazić jajka na twardo czy
klasyczną sałatkę ziemniaczaną bez majonezu?
Jeśli
więc już sięgamy po ten zakazany owoc, to zrywajmy go z najwyższej półki. A w
czołówce majonezów plasuje się ON, jedyny i niepowtarzalny w smaku, Majonez
Kielecki. Majonez
Kielecki w porównaniu ze swoimi konkurentami ma zdecydowanie wyraźniejszy, a
przy tym ostrzejszy smak. Przyprawy, a nawet żółtka są w nim dobitnie
wyczuwalne przy każdym, nawet najmniejszym kęsie.
Aksamitna
konsystencja jest luźniejsza niż w odpowiedniku Winiary, jednak mimo to
wystarczająca na tyle, że majonez nie ucieka z łyżeczki ani nie rozpływa się po
kanapce.
Niestety
blask Majonezu Kieleckiego przyćmiewa rafinowany olej roślinny użyty w
składzie! Mianowicie olej rafinowany powstaje w wyniku działania silnych
środków chemicznych takich jak heksan. Tego typu substancje powodują, że olej
jest całkowicie pozbawiony witaminy E, żelaza wapnia, magnezu czy miedzi. Dodatkowo
przetwarzanie w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej 200°C wywołuje przekształcenie
się nienasyconych kwasów tłuszczowych w kwasy tłuszczowe trans, które mają
niekorzystny wpływ na nasz organizm, między innymi przyczyniają się do wzrostu
stężenia „złego” cholesterolu we krwi.
Skład:
- olej roślinny
rafinowany
- musztarda
(woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła)
- woda
- żółtka
jaj kurzych 7%
Cena: 4,50 zł/ 310 ml
Co daje: 14,51 zł/ 1l
Wartość odżywcza
|
W 100 ml
|
Białko
|
1,7 g
|
Węglowodany
|
2,3 g
|
Tłuszcz
|
66,1 g
|
Wartość energetyczna
|
630 kcal
|
Wybierając między zdrowiem, a smakiem, bo przecież wszystko jest dla ludzi.
Oceniamy!
Oceniamy!
8/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz