niedziela, 23 września 2012

Mleko "Łagodne" WARMIA


Mleko łagodne, lekkostrawne wyprodukowane przez WARMIA


            Cechą charakterystyczną mleka jest obniżona, w stosunku do mleka klasycznego, ilość laktozy. Produkt skierowany jest przede wszystkim do osób nietolerujących tego złożonego cukru. Nietolerancja laktozy spowodowana jest tym, że nasz organizm nie produkuje laktazy, czyli czegoś co rozbija nam laktozę na cukry proste, powodując łatwe jej wchłonięcie do organizmu.

Osoby, które po wypiciu mleka mają wzdęcia lub uczucie ”kamienia w żołądku” a nie chcą rezygnować z tego źródła wapnia powinny skusić się na mleko lekkostrawne.

Mleko WARMI dostępne jest w wygodnym, zamykanym kartoniku. Zaskakujący jest jego kolor, delikatnie żółtawy a nie śnieżnobiały jak „normalnego” mleka, także spokojnie nie wylewajmy całego kartonu do zlewu – mleko nie jest zepsute!:) Mleko łagodne jest również odrobinę słodsze. Obie te bardzo charakterystyczne cechy wynikają właśnie z obecności cukrów prostych. Mimo to produkt idealnie nadaje się do picia w szklance, jedzenia z płatkami śniadaniowymi, gotowania owsianki czy budyniu, robienia koktajlu a nawet dodawania do kawy.

Mleko produkowane jest w odmianie UHT co oznacza, że jego temperaturę gwałtownie podnosi się do 130 – 160 stopni a następnie momentalnie schładza. Sprawia to, że mleko ma baaaaaaaardzo dłuuuuugą datę ważności, karton, który który trzymam w ręku (a mamy dziś 23 września 2012 r. ) możemy spożyć do 26 stycznia 2013 r. Oczywiście po otwarciu opakowania na wypicie mleka mamy ciut ponad 48h przechowując je w lodówce.


Mleko UHT nie traci swojej najważniejszej wartości czyli najtańszego i najlepszego źródła wapnia!

Cena
4,39 zł/litr

Cena nie należy do niskich, jednak trzeba przyznać, że produkt nie jest standardowy. Smakosz mleka, który po „normalnym” odczuwa dyskomfort, raz na jakiś czas pewnie się skusi.

Wartość odżywcza
W 100 ml
W 250 ml
Białko
3,4 g
8,5 g
Węglowodany
4,9 g
12,3 g
Tłuszcz
2,0 g
5,0 g
Sód
0,05 g
0,1 g
Wartość energetyczna
51 kcal
128 kcal

Ostatecznie!

POLECAMY!
Dla wszystkich z nietolerancją laktozy.

7 komentarzy:

  1. Cenna informacja, człowiekowi się wydaje, że jak od urodzenia je mleko to nie może mu szkodzić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne mleko, ja nie toleruję laktozy, a uwielbiam je jeść z musli/pić, więc dla mnie to bardzo dobra opcja

    OdpowiedzUsuń
  3. skład się nie zgadza, załączając zdjęcie do notki warto zwrócic na to uwagę, pozdrawiam Aga - Towaroznawca zywności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, ale węglowodany to nie tylko cukry i stąd wynika rozbieżność między tabelą wartości odżywczych, a zdjęciem :)

      Usuń
  4. Witam. Praktycznie jedynym naturalnie występującym węglowodanem w mleku jest laktoza (zaledwie 0,2% to sacharoza). Zatem nie jest możliwe, żeby po eliminacji tego węglowodanu (w postaci cukru prostego) z mleka występowały inne węglowodany bez ich sztucznego dodatku...Skoro mleko nie traci nic na swoich walorach smakowych, to MUSI być ono dosładzane. Nie ma innej możliwości.Pozdrawiam. Paulina Barska-dietetyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbadałam dogłębnie temat i się okazało, że laktoza nie została usunięta, tylko rozłożona enzymatycznie do glukozy i galaktozy, czyli ilość węglowodanów się zgadza:) Pozdrawia. Paulina Barska

      Usuń
    2. To świetna wiadomość, dziękujemy bardzo za tak szczegółowe informacje :) pozdrawiamy :)

      Usuń