poniedziałek, 24 września 2012

VIFON "Kurczak Złoty" Zupa Błyskawiczna

VIFON Kurczak Złoty Zupa Błyskawiczna


             Dziś pod naszym mikroskopem wylądowała zupa w 3 minuty VIFON. Zgodnie z instrukcją kruszymy kluski, dodajemy zawartość torebki, zalewamy wrzątkiem i czeeeekaaamy ….........
Po trzech minutach mamy zupę, której apetyczny aromat roznosi się po wszystkich pomieszczeniach w pobliżu, kusząc domowników do przygotowania sobie błyskawicznego dania. Niestety ten celowy zabieg producenta, sprawia, że wydaje nam się „skoro ta zupka tak pięknie pachnie i jest osiągalna tak szybko, to czemu by jej nie jeść?!?!”
Na to pytanie odpowiemy za kilka chwil!

Trzeba przyznać całkowicie szczerze, że zupa jest smaczna, podobna troszkę do klasycznego rosołu i dobrze przyprawiona. Do tego tania, bo za 1,49 zł nie kupimy marchewki, pietruszki, przypraw, mięsa i makaronu, które są niezbędne do ugotowania zupy. Poza tym można ją zjeść w każdych warunkach w pracy, w domu, na wycieczce, biwaku, obozie, po prostu wszędzie wystarczy kubek, łyżka i wrzątek.

Jednak jeśli z żółtego proszku z kolorowymi kropeczkami robi się zupa, coś tu jest nie halo!

Składniki klusek:
  • mąka pszenna,
  • tłuszcz roślinny,
  • tapioka (inna mąka),
  • sól,
  • skrobia modyfikowana E1420 (brzmi kosmicznie, oficjalnie jest w porządku ale istnieją obawy, że może być szkodliwa)
  • cukier
  • trifosforan pentasodowy – stabiliztor (bezpieczny, ALE jak to fosforan może zwiększać ryzyko osteoporozy)
  • węglan potasu – substancja spulchniająca (stosowany w przemyśle szklarskim, ceramicznym, dodawany do środków piorących)
  • węglan sodu - substancja spulchniająca (zastosowanie w produkcji szkła, papieru,mydła, środków piorących)

No tu już smak na błyskawiczną zupę, błyskawicznie zmalał, a to dopiero początek!

Składniki smakowe:
  • rafinowany olej palmowy
  • sól (znowu?)
  • glutaminiam monosodowy – wzmacniacz smaku (powoduje tzw. sztuczny apetyt ingerując w pracę rdzenia mózgowego)
  • guanylan disodowy - wzmacniacz smaku (produkowany z glonów, duże ilości powodują bóle głowy, nie powinni spożywać astmatycy)
  • inozynian disodowy - wzmacniacz smaku (skutkuje kołataniem serca, bólami głowy, problemami żołądkowymi, bezsennością)
  • maltodekstryna – (trwają spory na temat jej szkodliwości)
  • pieprz, por, czosnek, czerwona szalotka
  • hydrolizat białka sojowego – (może uczulać)
  • substancja przeciwzbrylająca E 551 – dwutlenek krzemu
  • przeciwutleniacz E 306 – mieszanina tokoferoli (dopuszczalnie spożycie 2mg/kg masy ciała, wysokie stężenie powoduje efekty uboczne)

             Tak nie wygląda skład zupy gotowanej przez babcie/mamy. Naszym zdaniem te substancje dyskredytują produkt jako wartościowy posiłek. Nie powinniśmy go spożywać regularnie, a zwłaszcza podawać dzieciom. Dodatkowo kluski z zupy wypychają nam żołądek i powstałe w ten sposób uczucie sytości jest mylne, ponieważ nie zostanie nam dostarczona energia, potrzebna na resztę dnia.

Z drugiej strony wszystko jest dla ludzi, więc jedząc zupę błyskawiczną od czasu do czasu, będąc np. na wakacjach gdzie warunki są nierzadko ,,polowe” i nie pozwalają na przygotowanie pełnego posiłku, możemy się skusić.

Cena
1,49 zł/ 70 g
co daje:
21,28 zł/ 1 kg

Cena niska.

Wartość odżywcza
W 100 g
Wartość energetyczna
71,3 kcal
Białko
1,3 g
Węglowodany
9,1 g
Tłuszcz
3,3 g


Dziś ocena nie jest jednoznaczna!

POLECAMY!
W sytuacjach ekstremalnych, gdy nie mamy szansy na pełnowartościowy posiłek.

NIE POLECAMY!
Do regularnego, codziennego stosowania.

1 komentarz: