Mleko łagodne,
lekkostrawne wyprodukowane przez WARMIA
Cechą
charakterystyczną mleka jest obniżona, w stosunku do mleka klasycznego, ilość
laktozy. Produkt skierowany jest przede wszystkim do osób nietolerujących tego
złożonego cukru. Nietolerancja laktozy spowodowana jest tym, że nasz organizm
nie produkuje laktazy, czyli czegoś co rozbija nam laktozę na cukry proste,
powodując łatwe jej wchłonięcie do organizmu.
Osoby, które po wypiciu mleka mają wzdęcia lub uczucie
”kamienia w żołądku” a nie chcą rezygnować z tego źródła wapnia powinny skusić
się na mleko lekkostrawne.
Mleko WARMI dostępne jest w wygodnym, zamykanym kartoniku.
Zaskakujący jest jego kolor, delikatnie żółtawy a nie śnieżnobiały jak
„normalnego” mleka, także spokojnie nie wylewajmy całego kartonu do zlewu –
mleko nie jest zepsute!:) Mleko łagodne jest również odrobinę słodsze. Obie te
bardzo charakterystyczne cechy wynikają właśnie z obecności cukrów prostych. Mimo
to produkt idealnie nadaje się do picia w szklance, jedzenia z płatkami
śniadaniowymi, gotowania owsianki czy budyniu, robienia koktajlu a nawet
dodawania do kawy.
Mleko produkowane jest w odmianie UHT co oznacza, że jego
temperaturę gwałtownie podnosi się do 130 – 160 stopni a następnie momentalnie
schładza. Sprawia to, że mleko ma baaaaaaaardzo dłuuuuugą datę ważności,
karton, który który trzymam w ręku (a mamy dziś 23 września 2012 r. ) możemy
spożyć do 26 stycznia 2013 r. Oczywiście po otwarciu opakowania na wypicie
mleka mamy ciut ponad 48h przechowując je w lodówce.
Mleko UHT nie traci swojej najważniejszej wartości czyli
najtańszego i najlepszego źródła wapnia!
Cena
4,39 zł/litr
Cena nie należy do niskich, jednak trzeba przyznać, że
produkt nie jest standardowy. Smakosz mleka, który po „normalnym” odczuwa
dyskomfort, raz na jakiś czas pewnie się skusi.
Wartość odżywcza
|
W 100 ml
|
W 250 ml
|
Białko
|
3,4 g
|
8,5 g
|
Węglowodany
|
4,9 g
|
12,3 g
|
Tłuszcz
|
2,0 g
|
5,0 g
|
Sód
|
0,05 g
|
0,1 g
|
Wartość energetyczna
|
51 kcal
|
128 kcal
|
Ostatecznie!
POLECAMY!
Dla wszystkich z nietolerancją laktozy.
Cenna informacja, człowiekowi się wydaje, że jak od urodzenia je mleko to nie może mu szkodzić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetne mleko, ja nie toleruję laktozy, a uwielbiam je jeść z musli/pić, więc dla mnie to bardzo dobra opcja
OdpowiedzUsuńskład się nie zgadza, załączając zdjęcie do notki warto zwrócic na to uwagę, pozdrawiam Aga - Towaroznawca zywności
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, ale węglowodany to nie tylko cukry i stąd wynika rozbieżność między tabelą wartości odżywczych, a zdjęciem :)
UsuńWitam. Praktycznie jedynym naturalnie występującym węglowodanem w mleku jest laktoza (zaledwie 0,2% to sacharoza). Zatem nie jest możliwe, żeby po eliminacji tego węglowodanu (w postaci cukru prostego) z mleka występowały inne węglowodany bez ich sztucznego dodatku...Skoro mleko nie traci nic na swoich walorach smakowych, to MUSI być ono dosładzane. Nie ma innej możliwości.Pozdrawiam. Paulina Barska-dietetyk
OdpowiedzUsuńZbadałam dogłębnie temat i się okazało, że laktoza nie została usunięta, tylko rozłożona enzymatycznie do glukozy i galaktozy, czyli ilość węglowodanów się zgadza:) Pozdrawia. Paulina Barska
UsuńTo świetna wiadomość, dziękujemy bardzo za tak szczegółowe informacje :) pozdrawiamy :)
Usuń