poniedziałek, 22 lipca 2013

OREO



OREO



Z czym kojarzy nam się Oreo? Ze szczegółowo określoną instrukcją zjadania tych kakaowych ciastek z kremem waniliowym.

Oreo są intensywnie kakaowe, owe kakao zdecydowanie dominuje nad delikatnym smakiem waniliowego nadzienia. Nas osobiście ciastka nie zachwycają, nawet po zamoczeniu w mleku. Jako producenci dołożylibyśmy dwa razy więcej kremu! Co najmniej tyle ile widać na opakowaniu czy w reklamach. Mówiąc krótko nasze, polskie, klasyczne markizy są bezwzględnie niezastąpione!

A należy pamiętać, że jeszcze smaczniejsze i zdrowsze (bo kontrolujemy w pełni skład) są wypieki własnej, domowej roboty.

Oreo pakowane są po cztery ciasteczka. My kupiliśmy kumulację obejmującą 4 paczuszki czyli aż 16 ciastek.

Teraz troszkę o składzie. Oreo jak każde ciastka, a zwłaszcza kupne, zawierają dużo cukru, jedno malutkie Oreo to aż 7,7 g węglowodanów.  Należy o tym pamiętać jeśli dbamy o linię lub kupujemy je dzieciom. Dodatkowo na opakowaniu napis "Oreo" ląduje i radośnie rozchlapuje, jak nam się wydawało, mleko. Niestety mleka w tych ciastkach mogą być tylko i wyłącznie ilości śladowe, czyli generalnie przypadkowe.

Skład:
- mąka pszenna
- cukier
- tłuszcz roślinny
- olej roślinny
- kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (4,6%)
- skrobia pszenna
- syrop glukozowo – fruktozowy
- substancje spulchniające (wodorowęglan potasu, wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu)
- sól
- emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa)
- aromat

Cena: 4,45 zł / opakowanie (176g)
Co daje: 25,28 zł / kg


Wartości odżywcze
W  100 g
W  1 Oreo
Białko
4,9 g
0,5 g
Węglowodany
70,5 g
7,7 g
Tłuszcz
19,5 g
2,1 g
Błonnik
2,4 g
0,3 g
Sód
0,4 g
0,04 g


Ostatecznie!
6/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz