Maślanka
Mrągowska
Dziś pokusiliśmy się o recenzję
produktu starego jak świat, doskonale znanego i powszechnego, ale w zupełnie
nowej odsłonie. A mianowicie przedstawiamy smakową maślankę Mrągowską,
występującą w wielu smakach m.in. pieczonego jabłka, truskawki, brzoskwini czy stracciatella.
Maślanka w porównaniu do klasycznej ma dosyć
rzadką konsystencję i zawiera naprawdę drobniutkie kawałki owoców. W smaku jest
zdecydowanie zbyt słodka, po wypiciu około połowy szklanki od nadmiaru cukru
człowiek ma ochotę biegać po ścianach. Dodatkowo owa słodycz przyćmiewa smak
owoców, który powinien przecież dominować. W przypadku pieczonego jabłka wyrazistość
cynamonu delikatnie przebija się przez tony użytego cukru.
Czym ogólnie jest maślanka? Stanowi uboczny
efekt zmaślania śmietany, czyli produkcji masła. Dlatego też nie zawiera dużej
ilości tłuszczu, będąc jednocześnie źródłem wszystkiego co drogocenne w mleku,
czyli wapnia, lecytyny oraz białka. Dodatkowo obecność w maślance kwasu
mlekowego pobudza trawienie i przyspiesza pracę jelit. Ogólnie uznaje się ją za
produkt nietuczący. Ale uwaga! Czystą, klasyczną, naturalną maślankę! A nie mieszaninę
cukru i syropy glukozowo – fruktozowego.
Jeśli jesteśmy koneserami mlecznych,
owocowych koktajli , zdecydowanie powinniśmy samodzielnie miksować maślankę z
owocami bez dodatku cukru. Zarówno mleko jak i dowolny owoc zawiera
naturalne cukry, które gwarantują bajeczny smak bez ryzyka przyrostu wagi. Tym sposobem zapewnimy sobie i rodzinie
smaczny, zdrowy, niedrogi, dietetyczny deser. Dodatkowo warto podkreślić, że dzięki
kwaskowatemu smakowi maślanka stanowi idealny napój gaszący pragnienie, nawet
podczas największych letnich upałów.
Składniki:
- Mleko pasteryzowane
- Cukier
- Mleko w proszku
- Wsad owocowy:
o
Cukier o Owoce jabłka 2,1 %
o Woda
o Modyfikowana skrobia kukurydziana
o Syrop glukozowo – fruktozowy
o Aromat
o Substancje zagęszczające E 440, E 412
o Cynamon
o Regulatory kwasowości E 331, E 333
- Serwatka w proszku
- Skrobia modyfikowana E1442
- Pektyna
- Żywe kultury bakterii mlekowych
Cena:
2,36 zł / l
Wartość odżywcza
|
W 100 ml
|
W 250 ml
|
Białko
|
3,3 g
|
8,3 g
|
Węglowodany
|
13,5 g
|
33,8 g
|
Tłuszcz
|
1,5 g
|
3,8 g
|
Wartość energetyczna
|
81 kcal
|
203 kcal
|
Ostatecznie!!
6/10
Czyli do dupy sklad
OdpowiedzUsuń