Wszyscy znamy te dni, gdy w
głowie mamy totalną pustkę, czasu jak na lekarstwo, a trzeba ugotować jakiś, w
dodatku zjadliwy, obiad.
W taki sytuacjach na ratunek
przybywają gotowe dania, które można szybko przygotować.
Gdy kupimy w Biedronce sos
meksykański wystarczy przesmażyć mięso,
wlać do niego zawartość słoika, ugotować ryż, a jeśli i na to nie mamy czasu,
użyć placka torlilli. Obiad gotowy!
W dodatku całkiem smaczny obiad.
Musimy przyznać, że sos meksykański jest naprawdę dobry w smaku. Zawiera całkiem
sporo warzyw i jest dosyć pikantny. Nie ma dziwnego chemicznego posmaku, który
towarzyszy nam do końca dnia, a zjedzenie go nie kończy się uczuciem kamienia w żołądku
przez kilka kolejnych godzin.
Oczywiście, w składzie znajdziemy
niestety syrop glukozowo-fruktozowy czy skrobię modyfikowaną, więc zdrowszy
posiłek przygotujemy samodzielnie od podstaw, a takich słoikowych ułatwień nie
powinniśmy wykorzystywać często. Wychodzimy jednak równocześnie z założenia, że
przecież wszystko jest dla ludzi. Jeśli zaserwujemy sobie taki obiad od czasu do
czasu, gdy nie możemy sobie pozwolić na pichcenie w kuchni, lub gdy jesteśmy na
wyjeździe i do dyspozycji mamy jedynie mały palnik na kuchence turystycznej,
nasze zdrowie jest bezpieczne.
Składniki:
·
Warzywa (pomidory 22%, cebula 8%, fasola
czerwona 6%, papryka czerwona i zelona 6%, kukurydza 3%)
·
Woda
·
Syrop glukozowo-fruktozowy
·
Koncentrat pomidorowy 10%
·
Przecier jabłkowy
·
Skrobia modyfikowana kukurydziana
·
Ocet spirytusowy
·
Cukier
·
Sól
·
Olej rzepakowy
·
Błonnik
·
Papryka chilli
·
Zioła, przyprawy
Wartość odżywcza
|
W 100g
|
Tłuszcz
|
0,9 g
|
Białko
|
2,3 g
|
Węglowodany
|
16 g
|
Sól
|
1,9 g
|
Wartość energetyczna
|
358 kcal
|
Ostatecznie
6/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz