Margaryna
Kasia
Margaryna
to królowa tłuszczu, jednak w wielu sytuacjach, gdy smażymy kotlety lub robimy
ciasto, pozostaje po prostu niezastąpiona. Gdy już sięgamy po margarynę warto
zwrócić uwagę na jej skład.
Wiele
margaryn, które są dostępne na rynku zawiera dużą ilość wody i na patelni, gdy
wzrośnie temperatura, niemiłosiernie pryska na wszystkie strony wrzącym olejem. Do często
spotykanych składników można zaliczyć również konserwanty. Kasia co prawda ma w składzie
wodę, ale w ilości niezagrażającej życiu podczas przyrządzania posiłków na
rozgrzanej patelni. Natomiast konserwantów całkowicie w niej brak.
Co ciekawe margaryna Kasia nie tylko dobrze nadaje się jako
składnik pieczonych ciast, ale również jako baza do kremów, idealnie zastępuje
masło. My jako koneserzy ciast wszelkiej maści, wielokrotnie robiliśmy przeróżne
masy kremowe, właśnie z użyciem Kasi i nigdy nam się nie przytrafiło, aby krem
się zważył.
Składniki:
·
Tłuszcze roślinne
·
Oleje roślinne
·
Woda
·
Emulgatory – lecytyna, mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych
·
Sól (0,2%)
·
Serwatka
·
Regulator kwasowości – kwas cytrynowy
·
Aromat
·
Barwnik – beta-karoten
·
Witaminy A i D3
Wartość odżywcza
|
W 100 g
|
Białko
|
Poniżej 0,5 g
|
Węglowodany
|
Poniżej 0,5 g
|
Tłuszcz
|
72 g
|
Sód
|
0,09 g
|
Wartość energetyczna
|
650 kcal
|
Co daje: 8,76
zł / kg
Ostatecznie!
9/10