VIFON Kurczak Złoty Zupa
Błyskawiczna
Dziś pod naszym
mikroskopem wylądowała zupa w 3 minuty VIFON. Zgodnie z instrukcją
kruszymy kluski, dodajemy zawartość torebki, zalewamy wrzątkiem i
czeeeekaaamy ….........
Po trzech minutach mamy
zupę, której apetyczny aromat roznosi się po wszystkich
pomieszczeniach w pobliżu, kusząc domowników do przygotowania sobie
błyskawicznego dania. Niestety ten celowy zabieg producenta,
sprawia, że wydaje nam się „skoro ta zupka tak pięknie pachnie i
jest osiągalna tak szybko, to czemu by jej nie jeść?!?!”
Na to pytanie odpowiemy za
kilka chwil!
Trzeba przyznać całkowicie
szczerze, że zupa jest smaczna, podobna troszkę do klasycznego
rosołu i dobrze przyprawiona. Do tego tania, bo za 1,49 zł nie
kupimy marchewki, pietruszki, przypraw, mięsa i makaronu, które są
niezbędne do ugotowania zupy. Poza tym można ją zjeść w każdych
warunkach w pracy, w domu, na wycieczce, biwaku, obozie, po prostu
wszędzie wystarczy kubek, łyżka i wrzątek.
Jednak jeśli z żółtego
proszku z kolorowymi kropeczkami robi się zupa, coś tu jest nie
halo!
Składniki klusek:
mąka pszenna,
tłuszcz roślinny,
tapioka (inna mąka),
sól,
skrobia modyfikowana
E1420 (brzmi kosmicznie, oficjalnie jest w porządku ale istnieją
obawy, że może być szkodliwa)
cukier
trifosforan pentasodowy
– stabiliztor (bezpieczny, ALE jak to fosforan może zwiększać
ryzyko osteoporozy)
węglan potasu –
substancja spulchniająca (stosowany w przemyśle szklarskim,
ceramicznym, dodawany do środków piorących)
węglan sodu -
substancja spulchniająca (zastosowanie w produkcji szkła,
papieru,mydła, środków piorących)
No tu już smak na
błyskawiczną zupę, błyskawicznie zmalał, a to dopiero początek!
Składniki smakowe:
rafinowany olej palmowy
sól (znowu?)
glutaminiam monosodowy
– wzmacniacz smaku (powoduje tzw. sztuczny apetyt ingerując w
pracę rdzenia mózgowego)
guanylan disodowy -
wzmacniacz smaku (produkowany z glonów, duże ilości powodują
bóle głowy, nie powinni spożywać astmatycy)
inozynian disodowy -
wzmacniacz smaku (skutkuje kołataniem serca, bólami głowy,
problemami żołądkowymi, bezsennością)
maltodekstryna –
(trwają spory na temat jej szkodliwości)
pieprz, por, czosnek,
czerwona szalotka
hydrolizat białka
sojowego – (może uczulać)
substancja
przeciwzbrylająca E 551 – dwutlenek krzemu
przeciwutleniacz E 306
– mieszanina tokoferoli (dopuszczalnie spożycie 2mg/kg masy
ciała, wysokie stężenie powoduje efekty uboczne)
Tak nie wygląda skład
zupy gotowanej przez babcie/mamy. Naszym zdaniem te substancje
dyskredytują produkt jako wartościowy posiłek. Nie powinniśmy go
spożywać regularnie, a zwłaszcza podawać dzieciom. Dodatkowo
kluski z zupy wypychają nam żołądek i powstałe w ten sposób uczucie sytości jest
mylne, ponieważ nie zostanie nam dostarczona energia, potrzebna na
resztę dnia.
Z drugiej strony wszystko
jest dla ludzi, więc jedząc zupę błyskawiczną od czasu do czasu,
będąc np. na wakacjach gdzie warunki są nierzadko ,,polowe” i nie
pozwalają na przygotowanie pełnego posiłku, możemy się skusić.
Cena
1,49 zł/ 70 g
co daje:
21,28 zł/ 1 kg
Cena niska.
Wartość odżywcza
|
W 100 g
|
Wartość energetyczna
|
71,3 kcal
|
Białko
|
1,3 g
|
Węglowodany
|
9,1 g
|
Tłuszcz
|
3,3 g
|
Dziś ocena nie jest
jednoznaczna!
POLECAMY!
W sytuacjach ekstremalnych,
gdy nie mamy szansy na pełnowartościowy posiłek.
NIE POLECAMY!
Do regularnego, codziennego
stosowania.