Olej Kujawski
Potocznie funkcjonuje takie przeświadczenie, że olej to olej i po pierwsze, że jest niezdrowy i można by go całkowicie wyeliminować z naszej diety, a po drugie, że jego rodzaj nie ma żadnego znaczenia.
Okazuje się jednak, że oba powyższe przekonania są błędne. Rodzaj oleju odgrywa bardzo dużą rolę, ponieważ nie każdy nadaje się np. do smażenia. Decyduje o tym temperatura dymienia, olej, który ma niski punkt dymienia nie powinien być stosowany do smażenia, bo przekroczenie powyższej temperatury powoduje wyzwalanie się w nim bardzo szkodliwych substancji rakotwórczych. Dlatego do smażenia powinniśmy używać oleju rzepakowego, bezerukowego, ryżowego i z pestek winogron, nie nadaje się natomiast popularny w Polsce olej słonecznikowy czy też sezamowy - te powinniśmy spożywać na surowo, np jako dodatek do sałatki.
Kolejna kwestia to walory oleju, w tym przypadku rzepakowego. Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszczowym - Omega 3, które odgrywają znamienną rolę w naszym organizmie poprzez działanie zapobiegające miażdżycy, alergiom, chorobie Parkinsona i Alzheimera, wzmacniające skórę, włosy, paznokcie, wspierające budowę tkanki mózgowej oraz błon komórkowych. Kwasy Omega 3 znajdziemy więc w oleju rzepakowym.
Walory te jednak mogą być niszczone jak ma to miejsce w przypadku tłuszczów rafinowanych, które poddawane są działaniu środków chemicznych wyjaławiając olej z witaminy E, żelaza, miedzi, wapnia i magnezu, a dodatkowo ich produkcja w temperaturze powyżej 200°C przekształca nasze cudowne nienasycone kwasy tłuszczowe w szkodliwe tłuszcze trans.
Dzięki komentarzom czytelników udało nam się rozszyfrować tajemniczy napis na etykiecie Oleju Kujawskiego dotyczący zimnego filtrowania na etapie butelkowania. Oznacza to, że olej wcześniej został poddany opisanemu powyżej procesowi podgrzania do 200°C, a zimne filtrowanie ma miejsce dopiero podczas wlewania do butelek. Także niestety nie można ocenić go pozytywnie.
Cena: 6,33 zł/litr
Wartość odżywcza | W 1 łyżce stołowej | W 100 g (110 ml) |
Białko | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 0 g | 0g |
Tłuszcz | 10 g | 100 g |
Ostatecznie!
3/10