Ketchup Tortex
Do kanapki, do sałatki, często występuje w parze z wędliną, rzadziej z jajkiem, nieodzowny partner każdego grilla - jednym słowem - Ketchup!
Dziś rzućmy okiem na produkt Tortex marki Unilever - jeden z wiodących tego typu kanapkowych umilaczy na rynku.
Ketchup występuje tradycyjnie w dwóch wariantach - pikantnym i łagodnym, dostępny jest w opakowaniach różnej wielkości. Jako że redakcja "Warto Jeść" lubi wyzwania, sprawdziliśmy wersję pikantną, w największym dostępnym gabarycie - cały kilogram pomidorowej masakry!
Skromna etykieta, phi! |
Ketchup Tortex produkowany jest w głównej mierze z koncentratu pomidorowego w ilości 37% produktu - to zdecydowanie za mało jak na dobry ketchup. Co zatem znajdziemy w środku oprócz przetworzonych pomidorów? Głównie wodę, cukier, który sztucznie podciąga smak, trochę octu, skrobię ziemniaczaną, która to wszystko zagęści, trochę przypraw oraz - o zgrozo(!) - konserwant w postaci benzoesanu sodu!
Dobry ketchup, odpowiednio przechowywany, powinien utrzymywać świeżość nawet przez kilka miesięcy bez pomocy polepszaczy. Strzał w stopę!
Jak smakuje? Mieszanka jest dobrze przyprawiona, pikantny ketchup delikatnie kąsa kubki smakowe, wyraźnie czuć też oregano i szałwię. W porównaniu z konkurencyjnymi produktami, ketchup jest bardziej szklisty i przeźroczysty, sprawia wrażenie mniej "mięsistego" niż inne, co znajduje uzasadnienie w małej zawartości koncentratu pomidorowego.
Składniki:
- koncentrat pomidorowy
- woda- koncentrat pomidorowy
- cukier
- ocet
- skrobia modyfikowana
- sól
- kwas cytrynowy
- benzoesan sodu (!)
- przyprawy i aromaty
Cena:
6,59 zł/kg
Wartość
odżywcza
|
W 100 g
|
Białko
|
0,5 g
|
Węglowodany
|
23 g
|
Tłuszcz
|
<0,5 g
|
Wartość
energetyczna
|
95 kcal
|
Ostatecznie
5/10