Musztarda
Francuska KAMIS
Słoiczek był oczywiście pełny przy zakupie, ubytek powstał w niewyjaśnionych okolicznościach ;) |
Musztarda to coś, czego na
naszym blogu jeszcze nie było. Gdy tylko dostrzegliśmy to niedociągnięcie, od
razu postanowiliśmy się poprawić. Zaczynamy więc z górnej półki, a mianowicie
od musztardy Kamis.
Musztarda
francuska, ma prawdopodobnie tyle zagorzałych zwolenników, co równie zaciętych
przeciwników. Identycznie było z naszą redakcją, podzieliła się ona
dokładnie na połowę. Pierwsi twierdzili, że to musztarda nad musztardami, drudzy,
że to obok musztardy to ten kulinarny potworek nawet nie leżał, a tak w ogóle,
to ktoś chyba zapomniał ją zmielić.
Jak to,
więc jest w końcu z tą musztardą francuską?
Z
pewnością nietypowo, ponieważ w jej skład wchodzi gorczyca biała oraz
czarna w całości. Co powoduje, że musztarda jest chrupiąca. Generalnie można ją
określić jako gorczycę w sosie z przyprawami.
W smaku
jest lekko ostra, z wyczuwalnym octem oraz delikatnym smakiem białego wina w
tle.
Cóż możemy
powiedzieć, każdy musi sam spróbować i stwierdzić czy jest to miłość od
pierwszego zasmakowania czy też szczera nienawiść.
Składniki:
·
Woda
·
Gorczyca biała i czarna – 27,5 %
·
Ocet jabłkowy
·
Cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy (w naszym
słoiczku jest cukier)
·
Sól
·
Białe wino 4%
·
Przyprawy
·
Guma guar
·
Guma ksantanowa
·
Barwnik kurkumina
Cena:
1,78 zł/185 g
Co daje:
9,62 zł/kg
Wartość odżywcza
|
W 100g
|
Białko
|
8,3 g
|
Węglowodany
|
10,2 g
|
Tłuszcz
|
8,2 g
|
Wartość energetyczna
|
148 kcal
|
Ostatecznie!
7/10*
*ocenę
wystawiła część redakcji pozytywnie nastawiona do musztardy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz