niedziela, 15 lutego 2015

Pasztet dworski INDYKPOL



Pasztet dworski INDYKPOL


                Pasztety dosyć często słyną z faktu, że podobnie jak parówki można je określić „bezmięsną potrawą” lub „rodzajem warzywa”. Dlaczego? Z reguły ich główny składnik to MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie – ścięgna, chrząstki, błony, szpik, drobne kości itp. Z tego powodu MOMu nie uważa się za mięso, można go co najwyżej określić czymś mięsopodobnym.

Inaczej jednak jest w tym przypadku. Na szczęście! Pasztet dworski w 76% składa się z mięsa :)

Dzięki temu jest naprawdę smaczny, dobrze przyprawiony i intensywnie „mięsny”. Ze względu na swoją zbitą konsystencję zdecydowanie lepiej nadaje się do krojenia w plasterki niż smarowania. Nie ma co prawda tak dobrego składu jak pasztet Herbowski, jednak na głowę bije wszystkie MOMowe mieszaniny typu pasztet DROP

Producent niestety nie podaje na opakowaniu tabeli wartości odżywczych, więc nie mamy żadnych informacji na temat kaloryczności produktu, ani zawartości tłuszczu.
Mimo wszystko ze względu na wysoki odsetek mięsa oraz brak konserwantów pasztet Indykpol dostaje u nas mocne 6/10.


Składniki:
·         Składniki mięsne 76%
·         Tłuszcz drobiowy
·         Tłuszcz wieprzowy
·         Kasza manna
·         Woda
·         Skóry drobiowe
·         Proszek jajowy
·         Białko sojowe
·         Hydrolizat białka sojowego
·         Błonnik pszenny
·         Sól
·         Przyprawy
·         Ekstrakt jabłkowy
·         Aromaty
·         Sacharoza
·         Glukoza
·         Ekstrakt drożdżowy



Cena: 4,99 zł/230g

Co daje: 21,70 zł/kg

Ostatecznie!
6/10


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz