Pasztet dworski
INDYKPOL
Pasztety
dosyć często słyną z faktu, że podobnie jak parówki można je określić „bezmięsną
potrawą” lub „rodzajem warzywa”. Dlaczego? Z reguły ich główny składnik to MOM,
czyli mięso oddzielone mechanicznie – ścięgna, chrząstki, błony, szpik, drobne
kości itp. Z tego powodu MOMu nie uważa się za mięso, można go co najwyżej określić czymś
mięsopodobnym.
Inaczej jednak jest w tym przypadku. Na szczęście! Pasztet
dworski w 76% składa się z mięsa :)
Dzięki temu jest naprawdę smaczny, dobrze przyprawiony i intensywnie „mięsny”. Ze względu na swoją zbitą
konsystencję zdecydowanie lepiej nadaje się do krojenia w plasterki niż smarowania.
Nie ma co prawda tak dobrego składu jak pasztet Herbowski, jednak na głowę bije
wszystkie MOMowe mieszaniny typu pasztet DROP.
Producent niestety nie podaje na opakowaniu tabeli wartości odżywczych,
więc nie mamy żadnych informacji na temat kaloryczności produktu, ani zawartości
tłuszczu.
Mimo wszystko ze względu na wysoki odsetek mięsa oraz brak
konserwantów pasztet Indykpol dostaje u nas mocne 6/10.
Składniki:
·
Składniki mięsne 76%
·
Tłuszcz drobiowy
·
Tłuszcz wieprzowy
·
Woda
·
Skóry drobiowe
·
Proszek jajowy
·
Białko sojowe
·
Hydrolizat białka sojowego
·
Błonnik pszenny
·
Sól
·
Przyprawy
·
Ekstrakt jabłkowy
·
Aromaty
·
Sacharoza
·
Glukoza
·
Ekstrakt drożdżowy
Cena: 4,99 zł/230g
Co daje: 21,70 zł/kg
Ostatecznie!
6/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz