Ketchup Kotlin
Postanowiliśmy
przetestować kolejny ketchup, wybór padł, na często w ostatnim czasie
reklamowany, produkt Kotlin. Ketchup w smaku jest naprawdę świetny, pikantny, bardzo
intensywnie przyprawiony. Jednym słowem przepyszny! Na tym niestety kończą się
jego mocne strony. Zacznijmy od tego co najważniejsze w ketchupie, czyli
pomidorów. 120 g na 100 g produktu tylko z pozoru brzmi dobrze. Dlaczego? W ketchupie
Pudliszki zużyto 196 g na każde 100g. Ktoś powie... Pudliszki... porządna
marka... nie ma co porównywać... ALE! Ketchup TESCO, czyli produkt hipermarketu
– 100 g powstaje ze 183 g pomidorów. Przyznacie, w tym zestawieniu 120 g
wygląda blado. Kolejna wada – benzoesan sodu. Konserwanty to składniki, których
staramy się unikać i nie faszerować się nimi, bez potrzeby i w dodatku za własne
pieniądze.
Naszym zdaniem producent, mimo
przepysznego smaku, powinien się bardziej postarać opracowując skład swojego
produktu, ponieważ konkurencja zostawia go daleko w tyle.
Składniki:
·
Pomidory (120g pomidorów na 100g produktu)
·
Woda
·
Cukier
·
Skrobia kukurydziana modyfikowana
·
Sól
·
Kwas octowy – regulator kwasowości
·
Kwas cytrynowy – regulator kwasowości
·
Aromaty
·
Benzoesan sodu – substancja konserwująca
Cena: 4,99/950 g
Co daje: 5,25zł/1 kg
Wartość odżywcza
|
W 100g
|
Białko
|
1,17g
|
Węglowodany
|
21,2g
|
Tłuszcz
|
0,31g
|
Wartość energetyczna
|
94 kcal
|
Ostatecznie!
5/10
tortex lepszy...
OdpowiedzUsuńŚwietny blog! Trafiłam dzięki google - zostaję dłużej :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! bardzo nam miło :) pozdrawiamy
Usuń