czwartek, 6 listopada 2014

Ketchup Kotlin



Ketchup Kotlin




                Postanowiliśmy przetestować kolejny ketchup, wybór padł, na często w ostatnim czasie reklamowany, produkt Kotlin. Ketchup w smaku jest naprawdę świetny, pikantny, bardzo intensywnie przyprawiony. Jednym słowem przepyszny! Na tym niestety kończą się jego mocne strony. Zacznijmy od tego co najważniejsze w ketchupie, czyli pomidorów. 120 g na 100 g produktu tylko z pozoru brzmi dobrze. Dlaczego? W ketchupie Pudliszki zużyto 196 g na każde 100g. Ktoś powie... Pudliszki... porządna marka... nie ma co porównywać... ALE! Ketchup TESCO, czyli produkt hipermarketu – 100 g powstaje ze 183 g pomidorów. Przyznacie, w tym zestawieniu 120 g wygląda blado. Kolejna wada – benzoesan sodu. Konserwanty to składniki, których staramy się unikać i nie faszerować się nimi, bez potrzeby i w dodatku za własne pieniądze.

Naszym zdaniem producent, mimo przepysznego smaku, powinien się bardziej postarać opracowując skład swojego produktu, ponieważ konkurencja zostawia go daleko w tyle.
          

Składniki:
·         Pomidory (120g pomidorów na 100g produktu)
·         Woda
·         Cukier
·         Skrobia kukurydziana modyfikowana
·         Sól
·         Kwas octowy – regulator kwasowości
·         Kwas cytrynowy – regulator kwasowości
·         Aromaty
·         Benzoesan sodu – substancja konserwująca



Cena: 4,99/950 g

Co daje: 5,25zł/1 kg

Wartość odżywcza
W 100g
Białko
1,17g
Węglowodany
21,2g
Tłuszcz
0,31g
Wartość energetyczna
94 kcal


Ostatecznie!
5/10

3 komentarze: