wtorek, 25 listopada 2014

Płatki kukurydziane Lubella



Płatki kukurydziane Lubella

               
                           Pierwsza myśl, która pojawiła się w naszych głowach gdy otworzyliśmy paczkę płatków Lubelli to „woow ale one mają ładny, intensywny kolor – hmmm pewnie dodano do nich barwniki”. Niestety nie myliliśmy się. W składzie znajdziemy aż dwa barwniki. Pierwszy – annato wytwarzany z nasion arnoty właściwej rosnącej w lasach tropikalnych. Mimo naturalnego pochodzenia w dużych dawkach może powodować alergie skórne i niedociśnienie. Drugi – karmel amoniakalny to dodatek syntetyczny. W przypadku przedawkowania może negatywnie wpływać na wątrobę, żołądek, płodność oraz przyczyniać się do nadpobudliwości. 

Corn flakes Lubella są sporych rozmiarów, bardzo chrupiące i smaczne. Z pewnością w ich smaku nie znajdziemy niczego wyjątkowego, ot płatki kukurydziane. Płatki śniadaniowe często zawierają dużo cukru, nie inaczej jest i w tym przypadku.

Lepszy skład mają na przykład płatki Nestlé (więcej mąki kukurydzianej, trochę mniej cukru i soli, brak
barwników), za które trzeba jednak zapłacić więcej.
Corn flakes z mlekiem to szybkie śniadanie jednak ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będą płatki owsiane lub samodzielnie skomponowane musli (kupne zawiera dużo cukru). 


Składniki:
·         Mąka kukurydziana 92%
·         Ekstrakt słodowy jęczmienny
·         Cukier
·         Sól
·         Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych – emulgator
·         Annato – barwnik
·         Karmel amoniakalny – barwnik
·         Fosforany sodu – regulator kwasowości

Cena: 3zł/300 g

Co daje 10zł/kg

Wartość odżywcza
W 100g
Białko
6,6 g
Węglowodany
85 g
Tłuszcz
3,3g
Błonnik
3,3 g
Sól
2 g
Fosfor
123,6 mg

Ostatecznie!
5/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz