Płatki kukurydziane
Lubella
Pierwsza
myśl, która pojawiła się w naszych głowach gdy otworzyliśmy paczkę płatków
Lubelli to „woow ale one mają ładny, intensywny kolor – hmmm pewnie dodano do
nich barwniki”. Niestety nie myliliśmy się. W składzie znajdziemy aż dwa barwniki. Pierwszy
– annato wytwarzany z nasion arnoty właściwej rosnącej w lasach
tropikalnych. Mimo naturalnego pochodzenia w dużych dawkach może powodować
alergie skórne i niedociśnienie. Drugi – karmel amoniakalny to dodatek
syntetyczny. W przypadku przedawkowania może negatywnie wpływać na wątrobę,
żołądek, płodność oraz przyczyniać się do nadpobudliwości.
Corn flakes Lubella są sporych
rozmiarów, bardzo chrupiące i smaczne. Z pewnością w ich smaku nie znajdziemy
niczego wyjątkowego, ot płatki kukurydziane. Płatki śniadaniowe często
zawierają dużo cukru, nie inaczej jest i w tym przypadku.
Lepszy skład mają na przykład
płatki Nestlé (więcej mąki kukurydzianej, trochę mniej cukru i soli, brak
barwników), za które trzeba jednak zapłacić więcej.
Corn flakes z mlekiem to szybkie śniadanie jednak ze względu
na ich wysoki indeks glikemiczny zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będą
płatki owsiane lub samodzielnie skomponowane musli (kupne zawiera dużo cukru).
Składniki:
·
Mąka kukurydziana 92%
·
Ekstrakt słodowy jęczmienny
·
Cukier
·
Sól
·
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych –
emulgator
·
Annato – barwnik
·
Karmel amoniakalny – barwnik
·
Fosforany sodu – regulator kwasowości
Cena: 3zł/300 g
Co daje 10zł/kg
Wartość odżywcza
|
W 100g
|
Białko
|
6,6 g
|
Węglowodany
|
85 g
|
Tłuszcz
|
3,3g
|
Błonnik
|
3,3 g
|
Sól
|
2 g
|
Fosfor
|
123,6 mg
|
Ostatecznie!
5/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz