wtorek, 28 października 2014

Piątnica jogurt typu greckiego


Piątnica jogurt typu greckiego


Część z naszych stałym czytelników pewnie zauważyła, że Piątnica należy do jednego z naszych ulubionych producentów. Dlatego też postanowiliśmy przetestować kolejny produkt. Tym razem padło na jogurt typu greckiego z jagodami. 

Jogurt jest bardzo smaczny, aksamitny i intensywnie jagody, przepysznie jagodowy, z jagodami na dnie! :) Dodatkowo podwyższono w nim ilość białka oraz zredukowano tłuszcz do zera. Czy całkowity brak tłuszczu stanowi zaletę produktu? W naszej ocenie niekoniecznie, ponieważ tłuszcz stanowi niezbędny element codziennej diety mi.in dlatego, że w nim rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Podsumowując - nie należy go całkowicie eliminować. Jogurt byłby bardziej dietetyczny gdyby obniżono zawartość cukru. Wsad jagodowy stanowi 20% produktu, z czego 8% to owoce. Resztę stanowi właśnie cukier, którego niestety jest więcej niż owoców (wymieniony jako pierwszy) oraz pektyna, mączka chleba świętojańskiego i aromat naturalny.

Piątnica przyzwyczaiła nas do tego, że skład jej produktów jest idealny, bez żadnych dodatków (jak np. tutaj). Dlatego czujemy delikatne rozczarowanie w związku z występowaniem tych dodatków. Jednak podkreślić należy, produkty tego typu innych producentów zawierają z reguły dużo więcej zagęstników oraz cukier, które są dodawane również do samego jogurtu, a nie tylko do wsadu owocowego.

Składniki:
·         Mleko pasteryzowane
·         Wsad jagodowy 20%
o   Cukier
o   Jagoda 8%
o   Pektyny – substancja zagęszczająca
o   Mączka chleba świętojańskiego - substancja zagęszczająca
o   Aromat naturalny
·         Żywe kultury bakterii jogurtowych

Cena: 1,55 zł/150g

Co daje: 10,33 zł/kg

Wartość odżywcza
W 100g
Białko
7g
Tłuszcz
0g
Węglowodany
14g
Sól
0,06g
Wartość energetyczna
84 kcal

Ostatecznie!
7/10


2 komentarze:

  1. Jogurt sam w sobie wyborny. Jednak słyszałem o kilku przypadkach zgonu odnotowanych na kresach i kielecczyźnie powiązanych z spożywaniem jagót (zwanych również "czarnymi pożeczkami") Podobno substancje zawarte w tych użyjmy odważnego słowa "owocach" mogą przyczyniać sie do powstawania chorób i schorzeń takich jak oesophagitis, ascardisis, proctitis, vovulus, pneumonia interstitiali czy zespół Zespół Wolfa-Hirschhorna... A to tylko poczatek góry lodowcowej... Jak redakcja, będąca znawcami jedzenia ustosunkowuwywuje się do tych doniesień. czy jedzenie czarnych owoców leśnych jest bezpieczne czy nie. Czy mozna bezpiecznie zywić się jogurtami, kefirami piatnica i bakuś czy nastała najwyzsza pora by Polska otworzyła oczy i powiedziała NIE

    pozdrwiam exo exo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiły nam się o uszy te doniesienia... Jednak spokojnie możemy zajadać się owocami leśnymi, nawet tymi czarnymi :) Wystarczy zachować pewne środki ostrożności, a mianowicie pocałować czarnego kota o północy w pełnię księżyca oraz trzy razy splunąć przez lewe ramię. Jeśli postąpimy zgodnie z tymi wskazówkami jesteśmy całkowicie bezpieczni, no prawie, zagrożeniem ze strony jagód wciąż będą fioletowe zęby po ich spożyciu. Najnowsze doniesienia zza oceanu są jednak optymistyczne. Amerykańcy naukowcy wkrótce rozwiążą i ten problem :)

      Usuń