czwartek, 24 października 2013

Płatki śniadaniowe Corn Flakes

Płatki śniadaniowe Corn Flakes


Dziś propozycja śniadaniowa w formie płatków kukurydzianych od Nestlé, czyli pomysł na szybki poranny posiłek z dodatkiem mleka lub jogurtu. Płatki są klasyczne bez jakichkolwiek dodatków, mimo to zawierają dużo cukru. Jednak zdążyliśmy się już przyzwyczaić, że w przypadku tego typu produktów to standard.

Płatki są żółciutkie, chrupiące, w smaku niezbyt słodkie. Długo zachowują świeżość i chrupkość.


 Płatki kukurydziane są zdrowe, ponieważ zawierają węglowodany złożone, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jednocześnie w ich skład wchodzi dosyć dużo sodu, którego z nadmiernych ilościach powinniśmy unikać, ze względu na to, że zatrzymuje wodę w organizmie. Oprócz tego mają wysoki indeks glikemiczny, czyli po ich zjedzeniu następuje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi, który następnie równie szybko opada. Dietetycy zdecydowanie bardziej polecają płatki pszenne czy też owsiane, ponieważ znajdziemy w nich znacznie więcej wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy E.

Na rynku można dostać płatki kukurydziane innych producentów, które są równie smaczne, a ich cena nie jest aż tak wygórowana.

Od niedawna można również kupić płatki Corn Flakes w wersji bezglutenowej.


Skład:
 - grys kukurydziany - 98,6%
- cukier
- sól
- glukoza
- ekstrakt słodu jęczmiennego
- fosforany sodu - regulator kwasowości

Cena:3,69 zł/ 250g
co daje: 14,76 zł/kg



Wartość odżywcza
100 g
30 g + 125 ml mleka półtłustego
Białko
7,3 g
6,5 g
Węglowodany
83,7 g
31,3 g
Tłuszcz
1,3 g
2,5 g
Błonnik
3,0 g
0,9 g
Sód
0,81 g
0,30 g
Wartość energetyczna
382 kcal
175 kcal


Ostatecznie!
7/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz