Majonez
Kielecki
Majonez jako produkt zawierający
zawrotne 71,2 % tłuszczu znajduje się na czarnej liście wszystkich osób
będących na diecie. Jednak jak można sobie wyobrazić jajka na twardo czy
klasyczną sałatkę ziemniaczaną bez majonezu?

Aksamitna
konsystencja jest luźniejsza niż w odpowiedniku Winiary, jednak mimo to
wystarczająca na tyle, że majonez nie ucieka z łyżeczki ani nie rozpływa się po
kanapce.
Niestety
blask Majonezu Kieleckiego przyćmiewa rafinowany olej roślinny użyty w
składzie! Mianowicie olej rafinowany powstaje w wyniku działania silnych
środków chemicznych takich jak heksan. Tego typu substancje powodują, że olej
jest całkowicie pozbawiony witaminy E, żelaza wapnia, magnezu czy miedzi. Dodatkowo
przetwarzanie w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej 200°C wywołuje przekształcenie
się nienasyconych kwasów tłuszczowych w kwasy tłuszczowe trans, które mają
niekorzystny wpływ na nasz organizm, między innymi przyczyniają się do wzrostu
stężenia „złego” cholesterolu we krwi.
Skład:
- olej roślinny
rafinowany
- musztarda
(woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła)
- woda
- żółtka
jaj kurzych 7%
Cena: 4,50 zł/ 310 ml
Co daje: 14,51 zł/ 1l
Wartość odżywcza
|
W 100 ml
|
Białko
|
1,7 g
|
Węglowodany
|
2,3 g
|
Tłuszcz
|
66,1 g
|
Wartość energetyczna
|
630 kcal
|
Wybierając między zdrowiem, a smakiem, bo przecież wszystko jest dla ludzi.
Oceniamy!
Oceniamy!
8/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz