Maślanka
Mrągowska
Dziś pokusiliśmy się o recenzję
produktu starego jak świat, doskonale znanego i powszechnego, ale w zupełnie
nowej odsłonie. A mianowicie przedstawiamy smakową maślankę Mrągowską,
występującą w wielu smakach m.in. pieczonego jabłka, truskawki, brzoskwini czy stracciatella.
Maślanka w porównaniu do klasycznej ma dosyć
rzadką konsystencję i zawiera naprawdę drobniutkie kawałki owoców. W smaku jest
zdecydowanie zbyt słodka, po wypiciu około połowy szklanki od nadmiaru cukru
człowiek ma ochotę biegać po ścianach. Dodatkowo owa słodycz przyćmiewa smak
owoców, który powinien przecież dominować. W przypadku pieczonego jabłka wyrazistość
cynamonu delikatnie przebija się przez tony użytego cukru.

Jeśli jesteśmy koneserami mlecznych,
owocowych koktajli , zdecydowanie powinniśmy samodzielnie miksować maślankę z
owocami bez dodatku cukru. Zarówno mleko jak i dowolny owoc zawiera
naturalne cukry, które gwarantują bajeczny smak bez ryzyka przyrostu wagi. Tym sposobem zapewnimy sobie i rodzinie
smaczny, zdrowy, niedrogi, dietetyczny deser. Dodatkowo warto podkreślić, że dzięki
kwaskowatemu smakowi maślanka stanowi idealny napój gaszący pragnienie, nawet
podczas największych letnich upałów.
Składniki:
- Mleko pasteryzowane
- Cukier
- Mleko w proszku
- Wsad owocowy:
o
Cukier o Owoce jabłka 2,1 %
o Woda
o Modyfikowana skrobia kukurydziana
o Syrop glukozowo – fruktozowy
o Aromat
o Substancje zagęszczające E 440, E 412
o Cynamon
o Regulatory kwasowości E 331, E 333
- Serwatka w proszku
- Skrobia modyfikowana E1442
- Pektyna
- Żywe kultury bakterii mlekowych
Cena:
2,36 zł / l
Wartość odżywcza
|
W 100 ml
|
W 250 ml
|
Białko
|
3,3 g
|
8,3 g
|
Węglowodany
|
13,5 g
|
33,8 g
|
Tłuszcz
|
1,5 g
|
3,8 g
|
Wartość energetyczna
|
81 kcal
|
203 kcal
|
Ostatecznie!!
6/10
Czyli do dupy sklad
OdpowiedzUsuń