Lody Grycan
Lody dostępne są we wszystkich smakach, jakie tylko można sobie wymarzyć między innymi o smaku chałwy,
białej czekolady, różane, truflowe czy nawet piernikowe! My nabyliśmy tradycyjne - bakaliowe i truskawkowe.
Lody Grycan są po prostu boskie, aksamitne,
delikatne, jednym słowem idealne na każdą porę roku! Kubełek na deser sprawia,
że czujemy się luksusowo, niczym w najdroższej lodziarni. Wystarczy jedna łyżeczka,
a buzia rozpromienieje w wielkim uśmiechu ;)
Co sprawia, że są takie pyszne?
Jak szef głową gwarantuje to wie co mówi! |
Lody truskawkowe zawierają aż 25 % truskawek, brak w
nich koszenily (ciemnoczerwonego barwnika produkowanego z
wysuszonych owadów, nagminnie udającego truskawki np. w jogurtach). Zdarza się
wiec, że podczas jedzenia lodów od czasu do czasu chrupnie nam miedzy zębami jakaś
pestka z truskawki.
Bakaliowe mają 10% bakalii, w tym rodzynki, figi,
orzechy włoskie i arachidowe.
Produkty Grycan mają jednak jedną wadę! W składzie
znajduje się utwardzany tłuszcz kokosowy, a jak wiadomo tłuszcze utwardzane są
bardzo szkodliwe, ponieważ „zapychają” nasze żyły i odkładają się w formie cellulitisu.
Mamy jednak dobrą wiadomość dla wszystkich
nietolerujących glutenu, lody Grycan są produktem bezglutenowym!
Niestety powiedzenie o tym, że lody nie tuczą należy
włożyć głęboko między bajki! Lody zawierają dużo cukru i śmietankę kremówkę,
która jest bardzo tłusta, więc próżno szukać w nich cech produktu
dietetycznego. Pamiętajmy o tym, gdyż ta niewinna przyjemność może się później odłożyć w
postaci kilogramów!
Skład:
·
- Śmietanka kremówka
·
- Woda
·
- Cukier
·
- Bakalie 10% / Truskawki 25%
·
- Odtłuszczone mleko w proszku
·
- Ziemniaczany syrop skrobiowy
·
- Masło
·
- Utwardzony tłuszcz kokosowy
·
- Jaja
·
- Emulgator (mono- i di glicerydy kwasów
tłuszczowych)
·
- Stabilizatory i zagęstniki
·
- aromat
Cena:
6,99
zł / 500 ml
co daje:
19,98
zł / litr
Cena nie jest niska, ale naprawdę warto czasami się
skusić!
Wartość odżywcza lodów bakaliowych
|
W 100 ml
|
W całym kubełku
|
Białko
|
2,9 g
|
14,5 g
|
Węglowodany
|
17,2 g
|
86 g
|
Tłuszcz
|
9,4 g
|
47 g
|
Wartość energetyczna
|
165 kcal
|
825 kcal
|
Ostatecznie
7/10
Już dawno odpuściłem sobie te lody. Praktycznie za każdym razem lody miały proszkową konsystencję. Po kilkunastu razach powiedziałem dość i nie polecam. Chyba, że ktoś lubi eksperymentować.
OdpowiedzUsuńa sklad czytaleś. cala tablica mendelejewa i jeszcze wiecej . straszne
OdpowiedzUsuńnajpyszniejsze lody jakie są, nie jadam juz żadnych innych, choć jeszcze zielona budka jest ok, ale np. krakowskie lody u Wentzla- ohyda, smakują chemią, są ciężkie, wodno-tłuste, okropne, do tych się nie umywają wg mnie
OdpowiedzUsuńTo prawdą są wyjątkowe w smaku i trudno im się oprzeć :)
UsuńGrycan opisuje jedno krotkie slowo - FU. Obrzydliwe lody. Probowalam pare razy i sobie przysieglam ze juz nigdy wiecej. Aromaty i chemia pod przykryciem nazwy "lody"
OdpowiedzUsuń''Niebo w gębie'' i to tyle na temat lodów Grycan. A jeśli chodzi o chemię to pytam się - w czym jej dzisiaj nie ma?
OdpowiedzUsuń...w domowych lodach powstałych ze składników zakupionych na wiejskim bazarku lub od sąsiadów. Życie na wsi piękne jest, o! :)
OdpowiedzUsuńtooo prawda! Mniaaaaam :)
UsuńTo jedyne lody na rynku, które produkuje się z cukru, mleka i owoców ... Np. do wyprodukowania 1000 litrów lodów cytrynowych pan Grycan zużywa kilka ton CYTRYN a nie kilkanaście kilogramów AROMATÓW CYTRYNOWYCH ... Jeśli się wam wydaje, że Algida, Schóller, Móvenpick i Zielona Budka zawierają naturalne produkty to się grubo mylicie ... Shit-lodów z Biedry czy Lidla nie wspomnę, tam to dopiero siedzą trucizny ....
OdpowiedzUsuńLubię Grycany, z pudełkowych lodów są najlepsze, jednak bardzo daleko im do wielu lodów z małych manufaktur... ale kilka ton cytryn na tysiąc litrów lodów? Cytryny są po 5-7 zł za kilogram i więcej, litr Grycanów po 15-18 zł, więc nijak się to składa w spójną całość, chyba że Pan Grycan do każdego pudełka lodów dokłada sporo pieniędzy :).
Usuń