Masa makowa z
bakaliami Helio
Większość z nas zna tę sytuację, gdy przychodzi wena by upiec makowiec, ale wizja parzenia, mielenia maku i tego,
że po takiej operacji znajduje się on po prostu wszędzie, jest zniechęcająca.
Czy jest na to rada?
Oczywiście!
Helio przygotowało dla nas gotową masę makową z bakaliami, którą wystarczy
otworzyć i dodać do ciasta. Zwiera on tylko rodzynki i skórkę pomarańczową,
więc jeśli przygotowujemy makowiec z prawdziwego zdarzenia, orzechy i migdały
dorzucamy według własnej inwencji. Mak jest gęsty, bardzo słodki, dobrej
jakości, więc nie musimy się obawiać, że między zębami będzie nam strzelać
cała tona piasku. Dodatkowo jest odpowiednio wilgotny, więc nasz wypiek nie
rozsypie się po nałożeniu na talerz.
Wielki
napis na opakowaniu głosi, że mak przygotowywany jest według tradycyjnej receptury.
Kłócilibyśmy się, bo skrobia modyfikowana oraz sztuczny miód to składniki
raczej obce naszym babciom.
Masa nie
zawiera konserwantów i emulgatorów.
W składzie
jest natomiast bardzo dużo cukru, więc ogromną zaletą przygotowywania masy
makowej samemu jest możliwość użycia mniejszej ilości cukru.
·
Woda
·
Mak niebieski
·
Cukier
·
Bakalie 10% - rodzynki, skórka pomarańczowa
·
Skrobia modyfikowana
·
Miód sztuczny
·
Serwatka z mleka
·
Regulator kwasowości – kwas cytrynowy
·
Aromaty
Cena:
4,99 zł / 900 g
Cena jest
zdecydowanie korzystna, ponieważ na 1 kg maku niebieskiego trzeba zapłacić ok. 17
zł.
Wartość odżywcza
|
W 100 g
|
W całej puszce
|
Białko
|
4,3 g
|
38,7 g
|
Węglowodany
|
28 g
|
252 g
|
Tłuszcz
|
8,9 g
|
80,1 g
|
Wartość energetyczna
|
219 kcal
|
1971 kcal
|
Ostatecznie
7/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz