Sos słodko-kwaśny
Aspiro
Wszyscy
wiemy jak to bywa z tym gotowaniem obiadów, czasami nie mamy czasu, innym razem
pomysłu, a zdarza się, że po prostu nam się nie chce… Co wtedy zrobić? Zamówić
pizzę? Drogo! Zjeść na mieście? Jeszcze drożej. Wtedy właśnie z pomocą nadchodzą
słoiki! Czyli sosy gotowe, do których wystarczy ugotować ryż lub makaron i
podsmażyć mięso.
Jednym z takich produktów
jest właśnie sos słodko-kwaśny Aspiro. Sos jest całkiem dobry, smaki słodki i
kwaśny dobrze współgrają, warzywa, które przede wszystkim można wyczuć i
zobaczyć to marchew oraz obie papryki. Podsumowując danie najwyższych lotów to
nie jest, ale można zjeść.
Skład sosu również nie
powala na kolana, ponieważ po pierwsze zawiera dużo cukru i syropu
glukozowo-fruktozowego (jedna porcja to aż 50% dziennego zapotrzebowanie
na cukry), a po drugie jako substancji zagęszczającej użyto gumy guar, która
podobno jest nieszkodliwa, ale z drugiej strony podobno może negatywnie wpływać
na nasz układ pokarmowy powodując nudności czy nawet biegunkę. Po trzecie
jedna porcja dostarcza nam aż 51% dziennego zapotrzebowania na sól, strach pomyśleć ile
soli dostarczymy do organizmu, gdy przygotowując posiłek posolimy gotujący się
ryż lub makaron oraz smażone mięso. Jednak produkt Aspiro zasługuje na duży plus za brak konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Skład:
·
marchew 9%
·
cebula 9%
·
pomidory 8,3%
·
papryka czerwona i zielona 8%
·
pędy bambusa 2%
·
woda
·
syrop glukozowo-fruktozowy
·
cukier
·
koncentrat pomidorowy 4%
·
ananas 3,5 %
·
skrobia modyfikowana
·
ocet spirytusowy
·
przecier jabłkowy
·
przyprawy
·
guma guar – substancja zagęszczająca
Cena: 3,49 zł/520g
Co daje: 6,71 zł/kg
Co daje: 6,71 zł/kg
Wartość
odżywcza
|
W 100
g
|
W
260 g (jedna porcja)
|
Białko
|
0,7
g
|
1,9
g
|
Węglowodany
|
18,9
g
|
51,5
g
|
Tłuszcz
|
0,2
g
|
0,5
g
|
Błonnik
|
1,0
g
|
2,5
g
|
Sód
|
0,48
g
|
1,2
g
|
Ostatecznie!
6/10