SOS
MEKSYKAŃSKI ŁOWICZ
Szybki
i sprawdzony sposób na obiad. Kupujemy sos, gotujemy ryż lub przygotowujemy
placki tortilli, smażymy na patelni mięso, dodajemy zawartość słoika, nawet nie
musimy doprowadzać do wrzenia, bowiem już po 3 minutach obiad gotowy.
Sosy Łowicz występują w różnych
smakach m.in. słodko – kwaśnym, chińskim, pieczarkowych czy egzotycznym -
afrykańskim z dodatkiem owoców. Dziś jednak zajmiemy się wersją meksykańską!
Sos jest pomidorowo – paprykowy,
dosyć pikantny, z pewnością zawiera chili, pozostałych przypraw nie poznamy,
ponieważ są pikantną tajemnicą Łowicza. Jedno jest pewne tak egzotyczną mieszankę
niezwykle trudno byłoby osiągnąć, w warunkach domowych przy użyciu typowo
polskich przypraw.
Kosztujemy naszego meksykańskiego dania
i przenosimy się do słonecznego, gorrrącego Meksyku, słyszymy już dźwięczne marakasy….
Ale chwila moment coś nam tu nie pasuje! Jak na kuchnię meksykańską skład sosu
jest zdecydowanie zbyt ubogi, ponieważ brakuje w nim klasycznej fasoli oraz
kukurydzy! Dlatego sos należy uznać za namiastkę bogactwa smaków i aromatów
jakie serwuje prawdziwa kuchnia meksykańska.
A skład? Jak na półprodukt nie jest
zły, chociaż zachwytu nie wzbudza. Minus - cukier w dwóch postaciach Śladowa ilość
glutaminianu monosodowego też jest dosyć dyskusyjna, bo poczucie „śladu” może się znacząco
różnić dla poszczególnych osób.Wszak ślad zostawia i mrówka, i yeti ;)
Składniki:
·
Woda
·
Koncentrat pomidorowy 10%
·
Cukier
·
Syrop glukozowo – fruktozowy
·
Przecier jabłkowy
·
Guma guar – substancja zagęszczająca
·
Skrobia kukurydziana
·
Sól
·
Ocet
·
Przyprawy i zioła
·
Aromaty
·
Glukoza
·
Hydrolizat białka pszennego
·
Warzywa suszone
·
Olej roślinny
·
Śladowe ilości glutaminianu monosodowego, soi,
selera, laktozy
Cena:
5,49
zł / słoik
Wartość
odżywcza
|
W 100 g (bez
mięsa oraz ryżu)
|
Białko
|
1,9 g
|
Węglowodany
|
11 g
|
Tłuszcz
|
1,5 g
|
Wartość
energetyczna
|
66 kcal
|
Ostatecznie!
6/10